Скритие знаци, по които да разберете, че ви грози уволнение и как да се подготвите


Скритие знаци, по които да разберете, че ви грози уволнение и как да се подготвите
Снимка: iStock

4543

Apple, Google, Microsoft, Amazon, Salesforce – едни от най-големите компании в проспериращия технологичен сектор предприеха съкращения, като при това, съкращават хиляди – над 50 000 души само за няколко седмици. Европа засега е далече от тази вълна, а у нас никой не говори за подобна, но притесненията заради икономическата и политическата ситуация неизбежно се зараждат у всеки – дори и актуалните данни да сочат рекордно ниска безработица в глобален план.

Така 1/3 от работещите американци се притесняват, че могат да бъдат освободени, става ясно от онлайн проучване, цитирано от Business Insider.

По какво си личи, че съкращенията се задават? Ясно е какво ни чака при лошо представяне, но далеч не е толкова ясно какво означава всеки отпаднал дълготраен проект и всяка отложена от мениджъра среща. Business Insider се допита до четирима експерти по кариерно развитие за знаците, че дадена позиция е застрашена.

Следете новините

Да, затормозяващо е. Да, понякога е досадно, но няма друг начин – ако не следите новините, няма как да сте наясно с макроикономическите тенденции и потенциалните ефекти върху индустрията ви.

Ако например ваш конкурент обяви "преструктуриране" или направо заговори за съкращения, това е червена лампа – мечката вече играе в двора на съседите, както е казал народът. Винаги е възможно конкурентите да са просто по-зле управлявани, но е не по-малко вероятно просто в целия сектор да настъпват затруднения, които да изискват неприятни за служителите мерки.

Следете резултатите

Единственото по-неприятно занимание от гледането на вечерната емисия новини е запознаването с финансовите резултати на компанията, в която работите. Таблиците и завоалирания език обаче са сред знаците за предстоящи проблеми. Например – няколко последователни тримесечия с намалена печалба могат да бъдат последвани от "оптимизация".

Ако наемането на нови служители се забави или директно се обяви "замразяване на назначенията, това е първата стъпка на процес, който може да включва съкращения – особено ако и след него резултатите не се подобрят.

Дребните знаци

Всякакви непланирани размествания в ключови екипи и преместване на служителите в различни колективи е знак за несигурност в посоката на компанията, което има последици, отбелязват експертите. Представянето на служителите е свързано с това на мениджъра им и може да се окажете застрашени, ако той бъде освободен.

Има риск и при вкарване на нов човек в екипа между вас и вашия мениджър и при прякото поверяване на проекта на външен човек – често ръководителите не искат да работят със заварения екип.

Наличието на лоша обратна връзка от мениджъра без причина може да значи, че е под натиск да предложи конкретни служители за съкращаване (дори вас). Ако ви отнемат ключови задачи или ви дават да доработвате стари проекти, това също е знак, че не виждат бъдеще във вас. Попаднете ли в изолация, започнат ли да ви "забравят" във важни имейли, перспективите не са добри.

Бъдете готови за най-лошото

Никой не иска да бъде уволнен от позицията, в която е инвестирал време и енергия, но е важно все пак да бъдете подготвени и за подобно развитие.

На първо място – работете съвестно, за да не давате други основания да бъдете освободени, поддържайте добри контакти на всички нива в компанията и бъдете активни в LinkedIn и в различни формати за индустрията, в която работите. Така и по-лесно ще можете да подготвите своя план Б.

Докато той сработи обаче ще трябва да се научите да управлявате разходите си по-добре – дори все още да сте на старата си работа. Спестените пари със сигурност ще са ви полезни до следващата ви кариерна стъпка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Модният гигант H&M съкращава хиляди работни места

Amazon с най-голямото съкращение на работници в историята на компанията

Пореден технологичен гигант предприема съкращения

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички