Глобиха "Български пощи" с 1 млн. лв. заради неглижиране на кибератаката


Глобиха "Български пощи" с 1 млн. лв. заради неглижиране на кибератаката
Снимка: БГНЕС

5512

Комисията за защита на личните данни е съставила акт за 1 милион лева на "Български пощи". Поводът за глобата е кибератаката от 16 април т.г., която криптира голяма част от базата данни на пощите. Според Комисията няма изтичане на чувствителни данни, но преди и при кибератаката не са приложени подходящи технически и организационни мерки. Това съобщиха за БТА от кабинета на вицепремиера по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

През последните месеци е извършена обстойна проверка на КЗЛД на системите за защита на личните данни, както и цялата хронология на тежката кибератака, причинила щети за милиони на "Български пощи".

Проверката е установила, че тогавашното ръководство е неглижирало както осигуряването на адекватна киберсигурност на дружеството, опериращо с личните данни на милиони българи, така и е подходило безотговорно в деня на атаката. От хронологията става ясно, че служителите, които е трябвало да изключат достъпа до интернет, са закъснели с над 12 часа. Ако достъпът до глобалната мрежа е бил преустановен навреме, щетите са щели да бъдат в пъти по-малки. 

Регулаторът е установил още, че бекъпите, които също са били криптирани, се съхранявали на същите дискови масиви като продукционните бази данни, което според експертите е абсолютно недопустимо. "Целта на резервните копия е да пазят информацията в случай на атака и те категорично трябва да бъдат на друго защитено място. Това е все едно да си държите резервния ключ за колата вътре в колата", обясни председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

По думите му актът е съставен заради липса на организационни и технически мерки за защита на личните данни на потребителите. "Хората могат да бъдат спокойни, защото видно от изследвания трафик между 1 и 16 април е, че изтичане на лични данни няма", коментира още Караджов. "Български пощи" сериозно вдигнаха цените

Според вицепремиера по ефективно управление в оставка Калина Константинова кибератаката срещу "Български пощи" е целяла да възпрепятства раздаването на великденските надбавки на пенсионерите. "Смятам, че актът на КЗЛД е напълно обективен и справедлив, затова и няма да обжалваме решението ѝ. В една правова, справедлива и развита европейска държава, решенията на независимите институции трябва да се изпълняват, а не да се използват създадени нарочно вратички в закона, които позволяват да се обжалва, докато изпадне актът по давност", отбеляза Константинова. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Кибератака срещу европейски нефтени пристанищни терминали

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички