Кибератака срещу европейски нефтени пристанищни терминали


Кибератака срещу европейски нефтени пристанищни терминали
Снимка: iStock/Guliver

3723

Основни петролни терминали в някои от най-големите пристанища в Западна Европа са станали жертва на кибератака. Хакнаха германски нефтени компании

Белгийските прокурори са започнали разследване на хакерска атака срещу петролни съоръжения в пристанищата на страната, между които е и Антверпен -второто по големина пристанище в Европа след Ротердам. Според специализиран брокер предполагаемата хакерска атака засяга няколко европейски пристанища и нарушава разтоварването на баржи на и без това напрегнатия петролен пазар.

"Имаше кибератака на различни терминали, работата на доста терминали е нарушена", каза Йеле Врийман, старши брокер в Riverlake в Ротердам. "Софтуерът им е хакнат и те не могат да обработват баржите. Оперативната система не работи", каза той.

Германия също е засегната и полицейската агенция на ЕС Европол заяви, че е предложила подкрепа на властите, предаде БГНЕС.

"На този етап разследването продължава и е в чувствителен етап", заяви говорителката на Европол Клер Жорж.

Една от основните жертви изглежда е центърът за търговия с петрол Амстердам-Ротердам-Антверпен, където информационните системи на компанията са били засегнати от атаката. SEA-Tank Terminal, която има складови съоръжения в Антверпен, същоп е била засегната от кибератака, съобщи белгийският вестник "Де Морген". Белгийското министерство на отбраната - жертва на кибератака

Във вторник в Германия две компании за доставка на петрол съобщиха, че са станали жертва на кибератака, като бяха докладвани и други инциденти, включително твърдение за опит за получаване на откуп. Ръководителят на германската агенция за ИТ сигурност Арне Шьонбом заяви, че инцидентът е сериозен, но "не е тежък", съобщават германските медии. Германски прокурори заявиха, че проверяват кибератаката.

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички