Хакнаха германски нефтени компании


Хакнаха германски нефтени компании
Снимка: iStock

3567

Компаниите Oiltanking GmbH Group и Mabanaft Group, които се занимават с транспортиране и съхранение на нефт и нефтени продукти, са станали обект на хакерска атака съобщи германският Handelsblatt. 11 млн. долара откуп измъкнали хакерите от американския филиал на JBS

Според изданието кибератаката срещу Oiltanking GmbH Group е извършена още на 29 април. От компанията отбелязват, че полагат всички усилия да решат проблема и да установят мащабите на атаката. Компанията си сътрудничи с поканени специалисти и компетентните представители на властта за отстраняване на проблемите и изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Ръководителят на Федералната служба по сигурността на информационните технологии (BSI) Арне Шьонбом потвърди факта на кибератаката, предаде БГНЕС.

Съобщава се, че IТ-системата на Oiltanking GmbH Group, която е станала обект на атаката, разпределя около 1,6 млн. тона мазут и 2,1 млн. тона нафта годишно. В резултат на инцидента са пострадали 233 бензиностанции, основно в Северна Германия. Компанията се надява да възстанови нормалното им функциониране до утре. Според експертите, кибератаката вероятно е била извършена с помощта на рансъмуеър, което обаче не е повлияло на енергийната сигурност на Германия.

Oiltanking GmbH Group е смятана за един от най-големите независими доставчици на логистични услуги на терминали за петролни продукти, химикали и газове в световен мащаб. През 2019 г. общата производителност е около 155 милиона тона. 90 млн. долара печалба за хакерите, ударили нефтопровода в САЩ

Що се отнася до компания Mabanaft, която е вносител, търговец на едро и доставчик на мазут, бензин и дизелово гориво, все още не е ясен пълният мащаб на кибератаката, пише изданието. Mabanaft е собственост на базираната в Хамбург Marquard & Bahls Group, с продажби от около 9,2 милиарда евро през 2020 година.

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички