11 млн. долара откуп измъкнали хакерите от американския филиал на JBS


 11 млн. долара откуп измъкнали хакерите от американския филиал на JBS
Снимка: iStock/Guliver

2492

Управлението на транснационалната корпорация за преработка на храни JBS е платило 11 милиона долара на хакерите, атакували нейните системи с помощта на рансъмуер. Това обяви ръководителят на американското подразделение на компанията Андре Ногейра в интервю за The Wall Street Journal, съобщава ТАСС, цитирана от БГЕНС. Хакнат е американски филиал на най-големия месопроизводител в света, искат му откуп

„Беше много болезнено да плащаме на престъпници, но ние постъпихме правилно по отношение на нашите клиенти“, цитира Ногейра изданието.

Той поясни, че средствата са били преведени на хакерите, след като повечето предприятия на компанията са възобновили работата си, която е била спряна поради атаката.

Ръководителят на американското подразделение на JBS заяви, че е научил за кибератаката на 30 май. Скоро неговите подчинени получили искания да платят парите. Компанията незабавно уведомила ФБР за инцидента. Някои от нейните системи са изключени, за да забавят разпространението на злонамерен софтуер.

Експертите все още не са разбрали как точно хакерите са получили достъп до компютрите на JBS. Разследването е в ход. 

Ногейра отбелязва, че компанията допуска възможността за многократни атаки срещу нейните системи. „Не бихме могли да рискуваме нещо да се обърка с нас в процеса на възстановяване“, обясни той.

„Това беше застраховка за защита на нашите клиенти“, добави топ мениджърът, говорейки за изплащането на откупа.

Той заяви, че „външните съветници“ са помогнали на компанията да постигне споразумение с хакерите. Органите на реда са били наясно с това. Кога точно парите са преведени на киберпрестъпниците не се уточнява.

По-рано JBS съобщи, че компютърните мрежи на нейните северноамерикански и австралийски подразделения са били подложени на кибератака. Според Белия дом, злонамереният софтуер е използван от престъпна организация, която според компанията може да се намира в Русия.

Американската администрация твърди, че е в контакт с руските власти относно тази хакерска атака, но не уточнява дали Вашингтон предава конкретна информация за епизода на Москва, дали е готова за двустранно сътрудничество чрез правоприлагащите органи. ФБР разследва инцидента. 90 млн. долара печалба за хакерите, ударили нефтопровода в САЩ

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков увери, че Москва своевременно ще разгледа исканията на американската страна във връзка с хакерската атака срещу предприятия на JBS, ако има такива. Той също така подчерта, че Русия няма данни за организаторите на кибератаките върху JBS.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички