Японски гигант прекратява 74-годишната си борсова история след сделка за 14 млрд. долара


Японски гигант прекратява 74-годишната си борсова история след сделка за 14 млрд. долара
Снимка: Getty Images

2204

Toshiba, една от най-големите и емблематични компании в Япония, е напът да сложи край на своята 74-годишна история на капиталовия пазар, след като група инвеститори придобиха мажоритарен дял в корпорацията.

Toshiba обяви, че консорциум, воден от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP), е придобил 78.65% от акциите на дружеството.

Така консорциумът може успешно да приключи сделка на стойност 14 млрд. долара за превръщането на Toshiba в частна компания, сваляйки я от борсата в Токио, тъй като притежава над 2/3 от дружеството, предава BBC.

Корените на компанията датират от 1875 година, като производител на телеграфно оборудване.

Според условията на сделката, акциите на Toshiba могат да бъдат свалени от капиталовия пазар най-рано до края на тази година. Компанията „сега ще направи стъпка напред към ново бъдеще с нов акционер”, посочва в изявление президентът и изпълнителен директор на Toshiba Таро Шимада.

Акциите на Toshiba започват да се търгуват публично през май 1949 година, когато фондовата борса в Токио отваря отново след като Япония излиза от опустошителната Втора световна война.

Звената на компанията варират от потребителска електроника до атомни електроцентрали, като в продължение на десетилетия след Втората световна война е символ на японското икономическо възстановяване и технологичната индустрия на страната.

През 1985 година, Toshiba пуска на пазара продукт, който е описан като „първият в света лаптоп компютър за масовия пазар”.

През последните години обаче, базираната в Токио компания, бе изправена пред редица сериозни предизвикателства.

„Катастрофата на Toshiba е последствие от неадекватно корпоративно управление на върха”, казва Герхард Фасол, изпълнителен директор на консултантската компания Eurotechnology Japan.

През 2015 година компанията призна, че е надписала печалбите си с над 1 млрд. долара в продължение на 6 години, като плати глоба в размер на 47 млн. долара, което бе най-голямото подобно наказание в Япония към онзи момент.

Две години по-късно компанията разкри големи загуби в бизнеса си с ядрена енергия в САЩ ,Westinghouse, отписвайки 700 милиарда йени.

За да избегне банкрут Toshiba продаде бизнеса си с памет чипове през 2018 година, който бе разглеждан като перлата в короната в портфолиото на компанията.

През последните години Toshiba получи няколко оферти за придобиване, включително от британската CVC Capital Partners през 2021 година, която бе отхвърлена.

През същата година беше установено, че компанията е имала договорка с японското правителство за потискане на интересите на чуждестранни инвеститори.

„Toshiba, в очите на много японци и особено на правителството, е национално богатство, което е част от проблема“, казва Фасол.

След това фирмата обяви плановете си да раздели компанията на три отделни бизнеса. В рамките на месеци планът беше ревизиран, като бордът каза, че вместо това ще раздели компанията на две звена.

Преди новият план за разпадане да бъде изпълнен, бордът на компанията заяви, че обмисля предложението на JIP да направи компанията частна.

Toshiba се разцепва на две

Най-големият пенсионен фонд в света отчете рекордна възвръщаемост на инвестициите 

Най-голямото IPO за тази година оцени компания за чипове на 54 млрд. долара

Twitter вече струва едва 33% от това, което Илон Мъск плати за компанията

Шефът на Toshiba подава оставка

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички