Кои са китайските спонсори на Евро 2020?


Кои са китайските спонсори на Евро 2020?
Снимка: Getty Images

4094

Европейско първенство по футбол обикновено приковава погледите на зрителите не само в Европа, но и по целия свят. На това се надяват и няколкото китайски спонсора, чиито марки „окрасяват” опаковката на тазгодишното издание на футболния форум. След като компанията за техника за дома Hisense стана първият китайски спонсор на европейско първенство по футбол през 2016 година, три други китайски бизнеса последваха примера на тазгодишното издание на футболния форум. Тези компании плащат за да достигнат чуждестранните пазари, докато същевременно градят престиж и репутация в очите на китайските потребители.

„Китайските марки не използват футбола само за маркетинг на местни ниво, но също така за разкриването на нови пазари, особено в Европа”, казва Пиер Жусто, управляващ директор в консултантската компания Kantar, предава CNBC. Китайското правителство насърчава излизането в чужбина на местни компании, които от своя страна искат да засилят бизнеса си чрез новите пазари отвъд граница.

Компанията Hisense, която е позиционирана в град Циндао, провинция Шандун, посочва, че до 2025 година планира чуждестранния пазар да оформя половината от приходите й на стойност 23.5 млрд. долара. Това е тройно по-висока цифра спрямо приходите от миналата година – 7.93 млрд. долара.

Производителят на телевизори и друга техника за дома твърди, че за първите пет месеца на тази година, продажбите в Европа са скочили над два пъти спрямо миналата година, подпомогнати от скок в търсенето на хладилници във Франция.

Hisense стъпва на европейския пазар преди 10 години, като посочва, че понастоящем има над 8 000 служители на Стария континент, с офиси в Германия, Испания и 20 други страни.

Компанията спонсорираше и Световното първенство по футбол през 2018 година, като има подписан договор и за следващото издание през 2022 година.

Друг китайски спонсор, компанията за смартфони Vivo, посочва, че официално е стъпила в шест европейски страни през октомври, твърдейки, че има над 400 млн. потребители в над 50 държави по света.

Няма наличен списък на всички спонсори на Евро 2020, но според посочените на официалния сайт на УЕФА, попадат руската енергийна компания Gazprom, германският автомобилен производител Volkswagen и щатската куриерска компания FedEx.

Alipay, която е свързана с Alibaba и TikTok, приложението на ByteDance, са сред останалите компании, които плащат за да поставят имената си на банерите около терена през лятото на тази година.

Продължаващото месец Евро 2020, което започна на 11 юни, се играе през тази година, тъй като бе отложено заради COVID-19 пандемията.

По време на последното европейско първенство по футбол през 2016 година, общо 2 млрд. зрители са наблюдавали мачовете на живо по телевизията, при засилен интерес на феновете от Китай и Бразилия, става ясно от доклад на УЕФА, цитиран от Associated Press.

През 2018 година Alipay подписа за 8-годишно партньорство, което включва Евро 2020 и Евро 2024. Сделката е на стойност 200 млн. евро, според източници, цитирани от Financial Times. За Евро 2020, сделката на Alipay включва показването на имената на нейните дъщерни дружества както на английски, така и на китайски език.

УЕФА посочва, че не може да разкрие стойността на партньорските сделки с китайските марки поради клауза за конфиденциалност.

Alipay, един от двата основни оператора на мобилни разплащания в Китай, прави опити да разгърне бизнеса си глобално като залага на търговци в чужбина и китайските туристи по света. Броят на китайските туристи е намалял откакто пандемията провокира държавите да затворят границите си през миналата година.

Китайските фенове

Друга китайска компания, която се опитва да спечели от Евро 2020, е iQiyi, която притежава правата за онлайн излъчване на мачовете от турнира.

Абонатите на стрийминг услугата възлизат на малко над 100 млн. души, като компанията обяви поредна загуба от 193.4 млн. долара за първото тримесечие на тази година.

Сделката привлече „значителен” зрителски трафик, както и възможности за бизнес партньорства с Volvo, Heineken, Volkswagen и Meituan, казва Лингшиау Ю (Lingxiao Yu), изпълнителен директор на iQiyi.

Той отказва да посочи, дали абонатите са скочили в резултат на сделката за Евро 2020. Държавната китайска телевизия също CCTV разполага с права да предава мачовете на живо в Китай.

Въпреки, че Евро 2020 е сред най-популярните теми през последните седмици в Weibo, социална мрежа, наподобяваща Twitter, няма яснота доколко китайският футболен пазар може да расте без наличието на силен национален отбор.

През последните две десетилетия, Китай се опита неуспешно да изгради собствен конкурентен отбор, като не пожали средства за чуждестранни играчи и треньори, посочва Пиер Жусто от Kantar.

Единственият начин Китай да изгради собствени футболни звезди е да започне да създава спортна култура от нулата, смята той.

Голямата разлика в интереса към футбола се вижда от активността в интернет. Официалния канал на Евро 2020 има 2.5 млн. последователи, спрямо едва 291 000 последователи в Douyin – популярно китайско приложение за кратки видеа и стрийминг, също притежавано от ByteDance.

Сделките с Китай носят риск

Китай си остава голям и печеливш пазар за световния спорт. След десетилетия на присъствие, в крайна сметка китайския бизнес на NBA достигна стойност от 4 млрд. долара през 2018 година, посочват от лигата пред Forbes. Футболна звезда инвестира в технологична компания

Въпреки това, работата с Китай носи риск.

През 2019 година, лице от NBA подкрепи протестите в Хонконг чрез публикация в Twitter. Това доведе до замразяване на партньорството с NBA от страна на някои компании, което доведе до загуба от 400 млн. долара за баскетболната лига.

Стрийминг платформата Tencent спря да излъчва мачовете от NBA за няколко дни, докато държавната телевизия CCTV не пусна нито един мач от NBA цяла година, сочи информация на медията.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички