Коронавирусът опразни заведенията


Коронавирусът опразни заведенията
Снимка: БГНЕС

4565

Ресторанти и кафенета в столицата са полупразни и без вечерния час, който беше обявен на 1 ноември и трябва да продължи до утре. Подобно е положението в цялата страна, пише в. "Монитор".

Тъй като решенията за крайния час, в който заведенията трябва да затворят, се вземат от местните щабове срещу COVID-19, той е различен – в Добрич примерно е 23 часа, а във Варна ресторантите имат право да работят до полунощ. По отношение на частните партита пък има разногласия в институциите. На места от РЗИ смятат, че не са оторизирани да следят дали след вечерния час се организират празненства, както е във Велико Търново, на други – в Кюстендил са отменени разрешителните за удължено работно време за заведенията и това стриктно се следи.

Въпреки принципното решение на Националния противоепидемичен щаб мерките да се вземат на локално ниво, най-вероятно ще се въведе вечерен час за работата на заведенията на територията на цялата страна. Към момента се ориентираме към час 23:00-23:30 часа, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Във вторник стана ясно, че ресторантьори настояват за едно и също работно време за цялата страна, като то да е до 23:30 часа. Нощните заведения пък ще преустановят дейността си поне за още две седмици.

Мярката от столичния кмет Йорданка Фандъкова беше щадяща за заведенията за хранене и кафенетата, които не са пуснали кепенци. Оказва се обаче, че София е с най-голям спад на посещаемост на публични места и най-голям процент на хора, които си остават вкъщи. Общо с 1/3 е намаляло посещението на ресторанти и търговски обекти, показва проучване на Google, направено на база позиционирането на телефоните.

С 12 на сто се е увеличил делът на хората, които си стоят вкъщи, не посещават заведения и са ограничили социалните си контакти, сочи още изследването на Google, като данните са сравнени с тези през януари тази година. Подобно е положението и в страната.

Според някои от работещите по заведенията е по-добре да ги затворят и да бъдат пуснати в отпуск, като се разчита на мярката 60/40 или на други мерки, въведени от правителството. Ресторантьорите искат от държавата да изготви ясни и конкретни правила за работата на заведенията и частните събирания.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички