Ще спаси ли държавата работещите в заведения, школи и фитнеси?


Ще спаси ли държавата работещите в заведения, школи и фитнеси?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

5229

Нова мярка от 40 млн. лв. в помощ на фирми, засегнати от антипандемичните мерки обеща социалният министър Деница Сачева. Държавата ще финансира част от заплатите на служителите в затворени заведения, учебни и образователни центрове, спортни зали и фитнеси, увери тя. "Ще имаме готовност да финансираме 80% от минималната работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем поне около 50 000 души", уточни тя.

Социалният министър посочи и условието, на което трябва да отговаря кандидатстващ за такава помощ работодател: "Запазва служителите си, подава списъчния състав, служителите трябва да бъдат в неплатен отпуск и директно на тях ще може да се изплатят по 24 лева на ден за дните, в които са затворени".

Новината предизвика недоумение у засегнати - как да останат в неплатен отпуск при перспективата за обезщетение от 24 лева на ден… Мярката е в процес на обсъждане със социалните партньори и ЕК.

Още пари по схемата 60 на 40

Предстои в следващите месеци по мярката 60 на 40 още поне 330 млн. лв. през Министерство на икономиката да отидат за бизнеса и поне още 200 млн. лв. през социалното министерство, съобщи още Деница Сачева.

Само в първите 3 месеца на следващата година се очаква поне 600 милиона да стигнат до бизнеса, както през Министерството на икономиката, така и през социалното министерство и оперативни програми, подчерта Сачева, уточнявайки предвиденото за мярката 60 на 40 до края на март 2021 г. Според нея, бюджетът за следващата година трябва да се гледа в комбинация, заедно с оперативните програми и средствата, които очакваме от ЕС.

Почти 1 милиард лева са разплатени досега по схемата 60 на 40 - 450 млн. през Министерството на икономиката и 500 милиона през МТСП. Според нея мярката работи и има изсветляващ за икономиката ефект, защото изисква трудови договори. "Една трета от работните места в хотелиерството и туризма са вече на светло", изтъкна социалният министър.

Държавата измъчи, вместо да спаси малкия бизнес в кризата

Другите мерки

Предвидени са още мерки за бизнеса, свързани с Министерство на икономиката, подкрепа на ликвидността на компаниите и подкрепа на здравословни и безопасни условия на труд, увери още Сачева.

Тя е категорична, че в бюджетът до месец март ще има достатъчно пари, така че следващото правителство или да продължи мерките, или да измисли по-добри.

Социална подкрепа

"До този момент има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чиито училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, както и с родителски организации. Ако трябва, ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече деца", заяви социалният министър. Тя увери, че има достатъчно средства, които са отделени за тази програма - за тази година те са над 7 млн. лева, а за следващата в бюджета са отделени 73 млн. лева за целева помощ за родители.

Вместо за инвестиции държавата харчи за заплати, пенсии и помощи

Предвидените 73 млн. са за семейства с деца до 14 г., чиито родителите не могат да работят от вкъщи. В бюджета са предвидени и 10 млн. лв. помощи за отопление. Според уверенията на управляващите, основната цел на разчетите за догодина е да защити доходите на осигурените и пенсионерите, като това не компрометира финансовата стабилност на системата. Затова в параметрите не е предвидено увеличение на осигуровките.

Детските надбавки без подоходен критерий са предвидени за една година. Становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки, подчерта Сачева. С отпадането на подоходния критерий повече родители щели да имат право на това финансиране.

Предизборен ли е бюджетът

"Бюджетът не е предизборен, той е следизборен", категорична е Деница Сачева. Тя припомни ангажиментите на ГЕРБ след изборите от 2017 г. за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., минимална пенсия от 300 лв. "Просто изпълняваме това, което сме обещали", обясни заложеното в макрорамката за 2021 г. социалният министър.

По повод критиките от страна на подуправителя на БНБ Калин Христов, че в бюджета за 2021 г. трябва да бъдат предвидени по-големи буфери, предвид COVID-кризата, Сачева е категорична: "Със сигурност средства ще има както за да се премине през кризата, така и за да се управлява достатъчно добре през следващата година".

Според нея, независимо, че този бюджет се определя като твърде щедър, това е бюджетът с най-нисък дефицит и той трябва да се разглежда комплексно заедно със средствата по оперативните програми и средствата, които очакваме по Плана за възстановяване.

Във връзка с критиките, че е подценен спадът на БВП, Сачева изтъкна, че често апокалиптичните прогнози не се оправдават и като пример посочи безработицата. "Много хора очакваха, че ще е двуцифрено число, а за септември, тя е само 7.2% и възнамеряваме да се опитаме да направим всичко необходимо, за да запазим този процент до края на годината", подчерта тя, визирайки мерките, включително 60 на 40, 80 на 20, специалната мярка за безработицата.

Въпрос на икономическа ситуация и политически приоритети е дали следващото управление ще вдига данъците и дали ще тегли нови заеми, за да поддържа социалните придобивки.

"Не предричам апокалипсис. Ще бъде трудно при всички положения, но ние само до момента сме инвестирали почти 1 милиард в българския бизнес", подчерта социалният министър в защита на предприетите мерки.

Какво беше предприето

Разширен бе обхватът на схемата 60 на 40 за подкрепа на заетостта, достъп до компенсации получиха секторите "Образование", "Хуманно здравеопазване и социална работа", облекчени бяха условията.

За секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" бяха предвидени допълнителни месечни компенсации за всяко запазено работно място. Като преход от 60 на 40 към 80 на 20, фирмите от тези сектори получиха възможност за компенсации - 290 лв. на месец за всяко работно място.

Със специалната мярка "Заетост за теб" на ОПРЧР се даде възможност работодатели да кандидатстват в Агенцията по заетостта за наемане на безработни на пълно или непълно работно време до 3 месеца, като държавата покрива минималната работна заплата от 610 лв. и осигурителните вноски за сметка на работодателя. Задължително условие за работодателят е да запази заетостта на 75% от подкрепените по програмата лица за период, равен на периода на субсидираната заетост, тоест до още три месеца.

ГЕРБ предложи 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи от ресторанти със закона за ДДС за 2021 г. Припомняме, че след въвеждане на новите забрани в страната собствениците на заведения започнаха да предупреждават, че няма да издържат ново затваряне и ще обявяват масово фалити. По-рано ДДС за ресторантите бе намалена на 9%, но само при консумация на място.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички