В държавата има пари, въпросът е къде отиват


В държавата има пари, въпросът е къде отиват
Снимка: iStock

18753

Бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa не бе пожалена и от кризата и ce cви пpeз втopoтo тpимeceчиe c 10% cпpямo пъpвитe 3 мeceцa нa 2019 г. Това е нaй-гoлeмия cпaд нa гoдишнa бaзa oт 1997 г. нacaм, пoĸaзвaт пpeдвapитeлни дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт.

Купуваме по-малко стоки, харчим по-малко пари. В такъв момент мнозина се питат има ли пари в държавата?

В държавата има много пари, въпросът е как се харчат и къде отиват, отбеляза в предаването "120 минути" на bTV макроикономистът проф. Гарабед Минасян. По думите му има достатъчно средства както в бюджета, така и в банковата сфера.

Икономистът критикува държавните харчове в последните месеци, извършени без план и без да се мисли в бъдещето. "Можеше да се окажем в "неочаквана" ситуация", предупреди той.

Ликвидността в икономиката е изключително висока, виждаме го като свръхрезерв на търговските банки и като депозити на населението в банките, посочи и финансистът от УНСС доц. Виктор Йоцов.

"Не е проблем ликвидността – парите. Проблем е защо се харчат – дали за да покриваме спешни нужди, породени от икономически или по-скоро политически проблеми или имаме някакви по-дългосрочни цели", обясни той.

Работодателите искат замразяване на минималната заплата

Най-облагодетелствани от повишаването на минималната заплата са чиновниците и ангажираните непосредствено в управлението на държавата, което не е хубаво, смята проф. Минасян.

"Дълги години имаме спор за минималната работна заплата, не знам защо не го решихме с някакъв автоматичен инструмент, който да казва кога ще се вдига", отбеляза доц. Виктор Йоцов. Друг важен въпрос е трябва ли минималната заплата да бъде единна за цялата икономика или да бъде по сектори. Според него тези въпроси са останали нерешени с години.

По думите му когато се вдигат с 30% заплатите на администрацията преди избори, винаги има съмнения, че това се прави с предизборни цели. Пир по време на криза: Вдигат с 30% заплатите на чиновници

Общото увеличение на заплатите е пряка функция на развитието на икономиката, те трябва да растат с нейните темпове на растеж. Ако растат с повече, това ще създаде проблеми, предупреди проф. Минасян.

Повишава се възможността за висока инфлация, която може да бъде предизвикана и от заплащането на труда, отбеляза доц. Йоцов.

Проф. Гарабед Минасян посочи, че има страшно напрежение в туристическата сфера. "При ресторантьорството правителството намали данък добавена стойност (ДДС), но ако погледнем данните, ръстът на цените в общественото хранене се поддържа устойчиво на около 6%. Това е висок ръст, а общият ръст на инфлацията в страната стигна до 1% през последния месец", уточни проф. Минасян.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички