Кухи фирми източват големи суми за безработица


Кухи фирми източват големи суми за безработица
Снимка: БГНЕС

5785

Кухи фирми източват пари от държавното обществено осигуряване. Това се разбира от отговор на социалния министър Деница Сачева на въпрос на депутата от БСП Анна Славова за проверки на НОИ, в резултат на които са спрени изплащанията на обезщетения. В някои от случаите собствениците на проверяваните дружества са управители и на други фирми, като техният брой варира от 10 до 100.

Въпросните дружества декларират, че осигуряват работниците си на максималния доход, който за тази година е 3000 лева, но при проверка от НОИ се оказва, че фирмата не може да докаже, че има реални пари за заплатите на персонала. Вдигнаха осезаемо обезщетението за безработица

След това работникът представя в НОИ документи за изплащане на болничен за дълъг период, а по-късно договорите са прекратени и същите служители подават заявление за обезщетение за безработица и получават максималния размер.

Така мнимите работници веднъж взимат пари от държавата за болничен и втори път за обезщетение за безработица.

Издадените болнични листове са с необоснована продължителност спрямо диагнозата, показва проверка на контролните органи, обяснява министър Сачева в отговора си.

Тя допълва, че при упражняването на контрол по разходите на държавното обществено осигуряване в НОИ текущо се извършват анализи на броя на издаваните болнични листове и продължителността им, както и на подадените документи за обезщетения за безработица.

Установени са случаи, при които работници декларират, че не познават управителя на дружеството, не знаят на каква длъжност са работили и дори къде се намира обектът. Стига се дори до там, че на посочените адреси няма търговски обекти.

Когато в хода на проверката не се установи по безспорен начин, че лицето е работило в тази фирма, се изисква информация от НАП и Главна инспекция по труда и при необходимост се търси съдействие от МВР, напомня социалният министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички