McDonald's намалява заплатите на служителите си, за да не ги съкращава


McDonald's намалява заплатите на служителите си, за да не ги съкращава
Снимка: iStock/Guliver

3961

Започналото тази седмица преструктуриране на McDonald's обхваща цялата компания, което генерира стотици съкращения, а за някои служители – намаляване на заплатите им, пише The Wall Steet Journal, като се позовава на запознати източници.

Съкращенията и промените във веригата за бургери засегнаха служителите в САЩ и в чужбина, в централата на McDonald's в Чикаго и в другите ѝ офиси, както и в различни отдели, включително маркетинг и операции.

Корпоративното преструктуриране се е разгърнало в процес от няколко части, през тази седмица, твърдят някои източници и показват вътрешните комуникации на компанията. Миналия понеделник McDonald's временно затвори офисите си в САЩ и започна да информира някои корпоративни служители за съкращенията, предаде The Wall Street Journal. McDonald's затваря офисите си в САЩ

Веригата за бързо хранене също е предложила на някои служители възможност да останат с намаляване на заплатите, включително промени в позициите им и придобивките – като бонуси и предоставяне на акции.

Според вътрешнофирмен имейл от четвъртък преструктуриранията включват промени в позициите и повишения на други служители, включително близо 10 американци, работещи в сферата на операциите, финансите и маркетинга.

Компаниите в американската икономика съкращават работни места, често позиции на офис служители, на фона на опасенията за потенциална рецесия. Уволненията, започнали в технологичния сектор през 2022 г., се разпространиха и в други отрасли, като наскоро редица концерни – от Goldman Sachs Group до Amazon.com, намалиха броя на служителите си.

В имейл от четвъртък McDonald's обяви на собствениците и операторите на ресторанти в САЩ, че ще закрие някои офиси в следващите месеци и заяви, че не са достатъчно натоварени, тъй като повечето служители по места прекарват времето си в ресторантите. Компанията заяви, че вместо това ще приеме единна национална структура, която ще контролира 10-те си офиса.

„Въпреки че марката McDonald's е в най-силната си позиция от години насам, ние също признаваме, че нашият бизнес става все по-сложен през последните години“, обяснява Джо Ерлингер, президент на McDonald's за САЩ, в имейла, прегледан от изданието.

Сред съкратените са служители на високи позиции, работили в McDonald's в продължение на десетилетия и такива, заемали длъжности в компанията само от няколко години. Някои от тях написаха емоционални прощални съобщения до колегите си и операторите на ресторанти, включително директор, работил в McDonald's над 20 години и се сбогува чрез хайку, публикувано в LinkedIn.

„Това не е сбогуване – а бележка „до скоро“ – радвам се за теб“, гласят заключителните думи на стихотворението.

Според запознати консултантската фирма McKinsey & Co. е била съветник на McDonald's при преструктурирането на веригата.

През последните години концернът проведе няколко кръга от съкращения. През 2018 г. веригата заяви, че съкращава мениджмънта си, за да е „по-динамична, гъвкава и конкурентоспособна“. Тогава McDonald's заяви, че съкращенията ще се случат като част от план за 500 млн. долара за свиване на административните разходи до края на 2019 г.

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински заяви в интервю януари, че очаква да спести пари като част от тазгодишната оценка на служителите, но добави, че няма определена сума в долари или брой работни места, които трябва да бъдат спестени.

В съобщение на компанията от януари McDonald's заяви, че работи в прекалено много насоки, което води до разсейване и забавя иновациите. Веригата заяви, че цели да консолидира дейността по някои проекти и да спре или да се откаже от други.

Преди съкращенията в McDonald's са работили над 150 000 души в световен мащаб на корпоративни позиции и в ресторантите на компанията, като 70% от тях са били разположени извън САЩ, обяви веригата през февруари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производителят на "Лада" изпраща служителите си в принудителен отпуск

Телеком съкращава хиляди работни места

След 3 десетилетия: McDonald's продава ресторантите си в Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички