Mercedes продава руските си активи на местен автомобилен дилър


Mercedes продава руските си активи на местен автомобилен дилър
Снимка: iStock

3635

Mercedes-Benz Group се споразумя с Москва за опция за обратно изкупуване на руските си активи, чиято продажба вече е официално одобрена, предава Reuters, като цитира германския автомобилен производител, който е все по-близо до окончателното си напускане на Русия.

Компанията, която спря износа на автомобили за Русия и местната си производствена дейност през март 2022 г., се договори да продаде дяловете си в руските дъщерни дружества на руската верига автомобилни търговски представителства Avtodom („Автодом“). Mercedes-Benz окончателно напуска Русия

Споразумението за окончателно излизане от руската автомобилна индустрия между Mercedes и „Автодом“ показва стремежа на западните компании да се дистанцират от Русия на фона на войната в Украйна и затягащите се санкции срещу Москва.

Западните компании често вмъкват клаузи за обратно изкупуване на продаваните активи, като си оставят вратичка към завръщане в страната.

Mercedes заяви, че смята да се оттегли от пазара и че продажбата на дялове в дъщерните дружества на „Автодом“ вече е одобрена.

„Завършването на сделката сега зависи само от изпълнението на договорните споразумения“, посочват от Mercedes. Компанията добавя, че е договорила с купувача опция за обратно изкупуване на активите при отмяна на санкциите.

Клаузата за обратно изкупуване е особено популярна опция при автомобилните производители, които напускат пазара заради войната.

Френската група Renault продаде мажоритарния си дял в руската „АвтоВАЗ“ за символичната сума от 1 рубла, но с 6-годишна опция да го изкупи обратно. Японската компания Nissan последва примера на своя партньор в по-широкия алианс с Mitsubishi, като се раздели с активите си в Русия за същата сума. Символично: Nissan продава бизнеса си в Русия за 1 евро

Според руски регистър на фирмите „Автодом“ е станала собственик на дяловете на Mercedes в Mercedes-Benz Capital Rus и Mercedes-Benz Manufacturing Rus на 18 април.

Интерфакс цитира „Автодом“, че сделката с Mercedes още не е финализирана и че се работи усилено с държавните агенции за нейното приключване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Mercedes Benz планира да продаде завода си в Московска област

Mercedes, Adidas, Hugo Boss: Как им повлия бягството от Русия

Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички