Meta с пореден кръг съкращения. Той ще засегне около 6000 служители


Meta с пореден кръг съкращения. Той ще засегне около 6000 служители
Снимка: Meta

2208

В сряда Meta започна поредния си кръг от съкращения, които се очаква да засегнат около 6000 души. Тези съкращения са част от така наречената „година на ефективност“, в която Meta се преструктурира значително, за да спести пари и да подравни организационната си структура.

Служителите са били наясно с предстоящите съкращения. Основателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг обяви в публикация в блога си през март, че ще съкрати 10 000 работни места в 2 кръга от съкращения в края на април и края на май, макар че Meta вече премахна 11 000 длъжности през ноември.

Съкращенията тази седмица са насочени главно към бизнес позиции, докато тези през април засегнаха техническите екипи. Meta спря и набирането на персонал за около 5000 свободни позиции. Общо около 21 000 души са загубили работата си в Meta, което намалява броя на служителите на компанията в световен мащаб с около 1/4 от ноември, когато компанията имаше около 87 000 служители, припомня TechCrunch.

„Откакто намалихме работната си сила миналата година, един от изненадващите резултати е, че много неща се случват по-бързо. В ретроспекция мога да кажа, че подцених непреките разходи за проекти с по-нисък приоритет“, написа Зукърбърг в своя блог през март.

След като хиляди членове на екипа напускат компанията, настроението в Meta е разбираемо минорно. Служителите чакат със затаен дъх от месеци, за да разберат дали ще останат без работа, а освен уволнението, за някои служители това може да означава и загуба на правото за здравни грижи или работна виза.

Междувременно през 2022 г. Meta похарчи 13,7 млрд. долара за Reality Labs – отдела за разработки на метавселената. Инвеститорите бяха скептично настроени към настояването на Зукърбърг, че виртуалната и смесената реалност ще задвижат следващата граница на социалната връзка.

„Създаде се мнение, че по някакъв начин се отдалечаваме от фокуса върху визията за метавселената, така че искам само да кажа предварително, че това не е точно така. Фокусираме се върху изкуствения интелект и метавселената и ще продължим да го правим“, заяви Зукърбърг в разговора за тримесечните резултати миналия месец.

Изкуственият интелект наистина е залегнал в изследванията на Meta в областта на AR и VR. ИИ подпомага и модерирането на съдържанието, алгоритмичните социални канали и други ключови аспекти на технологията на Meta. Но докато ИИ продължава да властва като любимата дума на Силициевата долина напоследък, компанията продължава да интегрира технологията в утвърдени части от бизнеса си.

Само през последния месец Meta представи свой собствен инструмент за генеративно кодиране на изкуствен интелект и инструмент за рекламодатели, наречен AI Sandbox. В по-дългосрочен план Meta работи по собствени чипове и суперкомпютър за подпомагане на мащабни изследвания в областта на ИИ. Тази инициатива може да помогне на Meta да се конкурира с компании като Microsoft и Google, които разполагат с подобни собствени суперкомпютри.

Ако Meta се придържа към гореспоменатите си планове, това би трябвало да е последният кръг от масови съкращения в Meta засега.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Meta започва нов кръг масови съкращения

След хилядите съкращения: Meta намалява и бонусите за служители

Meta отново съкрати хиляди служители

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички