Meta съкращава нови 4000 служители, този път в техническите подразделения


Meta съкращава нови 4000 служители, този път в техническите подразделения
Снимка: iStock

3305

Meta ще започне днес нов кръг от съкращения, заявиха за американското издание Vox източници, работещи в компанията и пожелали анонимност.

Във вътрешно съобщение, публикувано вчера вечерта на информационното табло за служителите на Meta, с което Vox се е запознал, компанията обявява, че съкращенията ще започнат днес, 19 април и ще засегнат широк кръг от служители в техническите подразделения, както и работещите във Facebook, Instagram, Reality Labs и WhatsApp. Говорител на Meta потвърди, че съобщението е изпратено до служителите, но отказа коментар. Съкращенията може да са от порядъка на 4000 работни места, според един от източниците.

„Това ще бъде труден момент, тъй като се сбогуваме с приятели и колеги, допринесли толкова много за Meta“, казва в съобщението ръководителят на „Човешки ресурси“ Лори Голър.

Според съобщението на Голър служителите на Meta в Северна Америка трябва да са уведомени по електронната поща днес сутринта. Извън Северна Америка сроковете за провеждане на съкращенията ще се различават, а някои страни изобщо няма да бъдат засегнати.

Meta е поискала от служителите си в Северна Америка, чиято работа го позволява, да работят от вкъщи днес, за да се остави на хората „пространство, да асимилират новината“.

Съкращенията идват, след като главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг обяви през март, че компанията ще освободи 10 000 служители през идните месеци, след като съкрати 11 000 души през ноември. Зукърбърг заяви по-рано, че съкращенията през април ще засегнат техническите отдели, докато следващият кръг през май ще е насочен към бизнес подразделенията. В края на 2022 г. Meta имаше около 86 000 служители.  Компанията-майка на Facebook с най-големите съкращения в историята си

Продължаващите съкращения на Meta са част от плановете на Зукърбърг 2023 г. да е „година на ефективност“. Те са поредното напомняне, че след 20 години на почти непрекъснат растеж големите технологични компании в момента минават през интензивен период на съкращения и мерки за свиване на разходите. Силициевата долина отчита икономически спад, променил сериозно това, някога смятано за работна култура на свободно харчене. Отдавна отминаха времената на неограничени бонуси, пътувания и постоянно наемане на персонал, отбелязва Vox. През 2022 г. почти всяка голяма технологична компания е съкратила персонал.

И докато пазарите реагираха положително на съкращенията в Meta миналата година, то доверието на служителите е пострадало. Vox обяви през януари, че според вътрешни проучвания оптимизмът и доверието към ръководството сред служителите са на едно от най-ниските си нива за последните години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След хилядите съкращения: Meta намалява и бонусите за служители

Meta съкращава хиляди служители още тази седмица

Компанията-майка на Facebook тайно уволнява служителите си

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички