Мъск предупреди, че е възможно Twitter да загуби милиарди, не изключва банкрут


Мъск предупреди, че е възможно Twitter да загуби милиарди, не изключва банкрут
Снимка: Twitter

3433

Новият собственик на Twitter Илън Мъск предупреди в четвъртък, че е възможно социалната медия да фалира, слагайки край на един напрегнат ден, който включваше предупреждение от американски регулатор и напускането на директора за доверието и безопасността на компанията, съобщава Reuters.

В първия си масов разговор със служители милиардерът заяви, че не изключва възможността за фалит на компанията, съобщи Bloomberg News. Това се случва 2 седмици, след като я купи за 44 млрд. долара – сделка, оставила финансите на Twitter в несигурно положение, според кредитните експерти.

По-рано вчера в първия си имейл до цялата компания, Мъск предупреди, че Twitter няма да може да "оцелее в предстоящия икономически спад", ако не увеличи приходите от абонати, за да компенсира спада в приходите от реклама, споделят трима източници на Reuters, видели съобщението.

Йоел Рот, който ръководеше отговора на Twitter в борбата с речта на омразата, дезинформацията и спама в социалната мрежа, подаде оставка в четвъртък, споделиха пред Reuters двама запознати източници. В профила си в Twitter Рот се описва като "Бивш шеф за доверието и безопасността" в компанията. Рот не е отговорил на искането за коментар. Bloomberg и технологичният сайт Platformer първи съобщиха за напускането му.

По-рано вчера главният директор по информационната сигурност Лиа Киснър също публикува в Twitter, че е напуснала. Оставки подадоха и главният директор по поверителността Деймиън Киърън и главният директор по съответствието Мариан Фогърти, според вътрешно съобщение, публикувано в системата за съобщения Slack на Twitter от адвокат от екипа за поверителност. Мъск заплаши да уволни борда на Twitter, ако купи компанията

Робин Уийлър, изпълнителният директор по продажбите на реклами в компанията, съобщи на служителите, че остава в компанията, посочва запознат източник, опровергавайки предишни медийни съобщения, че и тя ще напусне. "Все още съм тук", потвърди самата Уилър в Twitter.

Федералната комисия по търговия (FTC) на САЩ заяви, че следи Twitter с "дълбока загриженост", след като тримата служители по поверителността и съответствието напуснаха. Тези оставки излагат Twitter на риск от нарушаване на регулаторни разпоредби.

Адвокатът на Мъск Алекс Спиро е информирал някои служители с имейл, че Twitter ще продължи да спазва изискванията. "Днес разговаряхме с FTC за нашите продължаващи задължения и водим конструктивен диалог", е написал Спиро. Той е заявил, че само Twitter, а не отделни служители, могат да бъдат държани отговорни по заповедите. "Разбирам, че има служители в Twitter, които дори не работят по въпроса на FTC, коментиращи, че биха могли да отидат в затвора, ако не спазваме изискванията – това просто не е начинът, по който работят нещата", пише той.

В първата си среща с много служители в Twitter вчера Мъск предупреди, че компанията може да загуби милиарди долари през 2023 г., съобщава Information. Мъск добавя в имейл до служителите, че дистанционната работа вече няма да бъде разрешена и те трябва да са в офиса поне 40 часа на седмица. Мъск се срещна със служителите на Twitter, те не останаха доволни

Twitter, Мъск и Спиро не са отговорили на искания за коментар за потенциален фалит, предупреждението на Комисията или напусканията.

Мъск безмилостно започна да разчиства Twitter, след като пое управлението на 27 октомври и каза, че компанията губи по над 4 милиона долара на ден, главно, заради рекламодателите започнали да напускат, след като пое управлението. Мъск заплаши да уволни борда на Twitter, ако купи компанията

Twitter има дълг от 13 млрд. долара след сделката и е изправена пред лихвени плащания на стойност близо 1,2 млрд. долара през следващите 12 месеца. Плащанията надхвърлят последния оповестен паричен поток на Twitter, възлизащ на 1,1 млрд. долара към края на юни. Мъск започна да таксува по 8 долара на месец за услугата Twitter Blue, която добавя синя значка към профила в знак, че той е проверен, и дава достъп до нови функции. Мъск може да направи Twitter изцяло платен

Предупреждение

"Следим последните събития в Twitter с дълбока загриженост", заяви пред агенцията Дъглас Фарар, директор по връзките с обществеността на FTC. По думите му никой главен изпълнителен директор или компания не е над закона и компаниите трябва да следват техните постановления. "Нашето преработено постановление ни дава нови инструменти, за да гарантираме съответствие и ние сме готови да ги използваме", посочи Фарар.

През май Twitter се съгласи да плати 150 млн. долара, за да бъдат свалени обвиненията на FTC, че злоупотребява с лична информация, като телефонни номера, за да насочва реклами към потребителите, след като е посочила, че информацията е събрана само от съображения за сигурност.

Адвокатът по поверителността на Twitter споменава във вътрешната бележка, че Спиро е казал, че Мъск е готов да поеме "огромен риск" с компанията. "Илън пуска ракети в космоса, той не се страхува от FTC", цитира адвокатът думите на Спиро.

Придобиването на Twitter предизвика опасения, че Мъск, който често попада в политически дебати, може да се сблъска с натиск от страни, които се опитват да контролират онлайн речта. Затова и американският президент Джо Байдън заяви, че "сътрудничеството и/или техническите отношения на Мъск с други страни си струва да бъдат разгледани".

Рекламодателите

Мъск е заявил пред рекламодатели, че цели да превърне платформата в сила на истината и да спре фалшивите акаунти. Неговите уверения обаче може да са недостатъчни.

Chipotle Mexican Grill заяви, че е оттеглил своето платено и собствено съдържание в Twitter, "докато придобием по-добро разбиране за посоката на платформата под нейното ново ръководство". Компанията се присъедини към други марки, включително Stellantis, Volkswagen, General Motors, United Airlines и General Mills, които спряха рекламите в Twitter, откакто Мъск пое управлението, загрижени, че той ще разхлаби правилата за модериране на съдържанието.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Подготовка за кризата: Технологичните компании съкращават хиляди служители

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички