Мъск заплаши да уволни борда на Twitter, ако купи компанията


Мъск заплаши да уволни борда на Twitter, ако купи компанията
Снимка: getty images

3646

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск заяви в понеделник, че бордът на директорите на Twitter Inc. ще остане без работа, ако неговата оферта за поглъщане на голямата социална интернет медия бъде успешна. Мъск иска да купи Twitter за десетки милиарди

"Заплатата на борда ще бъде нула долара, ако офертата ми успее, така че това са спестени около 3 милиона долара на година“, посочи Мъск в отговор на туит, в който се твърди, че интересите на борда на директорите не са в съответствие с интересите на акционерите на компанията, предаде БНР.

Преди дни Мъск направи предложение да закупи Twitter за обща стойност от 43 милиарда долара, или по 54,20 долара на акция, и да я направи частна компанията.

По-късно бордът на директорите на гиганта в социалните медии прие така наречения план "Отровно хапче", за да предотврати нейното изкупуване. Twitter прие план, за да попречи на Мъск да го купи изцяло

"Отровното хапче" е тактика, използвана за предотвратяване на враждебни поглъщания и придобивания. В повечето случаи "отровните хапчета", когато бъдат задействани, разреждат стойността на всяка акция, за да затруднят оферентът да поеме контрола върху дадена компания при нейното придобиване.

В петък късно вечерта Twitter, Inc. обяви, че нейният борд на директорите е приел "план за правата на акционерите с ограничен срок", след като Илън Мъск предложи да придобие компанията и да я направи частна за 43 млрд. долара.

Според изявление, публикувано от Twitter, ако акционер избере да придобие дял от компанията за над 15%, други акционери ще могат "да закупуват, по текущата цена на упражняване, допълнителни обикновени акции с текуща пазарна стойност от два пъти цената на упражняване на правото". На практика, чрез подобно решение другите акционери ще могат да купуват допълнителни акции с отстъпка. Мъск отказа да влезе в борда на Twitter

Тактиката, известна още като "отровното хапче", е обичайна практика в опитите за предотвратяване на враждебни поглъщания на компании. Планът за правата изтича на 14 април 2023 година.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички