Осъдиха Carlsberg да плати 50 млн. евро глоба на Германия заради участие в картел през 2008 г.


Осъдиха Carlsberg да плати 50 млн. евро глоба на Германия заради участие в картел през 2008 г.
Снимка: СПБ

12223

Бирата отдавна е изпита, но увеличенията на цените на пивото в Германия от началото на 2008 г., характеризиращи се с „мишкуване“ от пивоварите, още занимават съдебната система 15 години по-късно. Така например сега стана ясно, че висшият регионален съд в Дюселдорф е осъдил пивоварната Carlsberg на глоба в размер на 50 млн. евро за участието ѝ в бирения картел.

Шестият съдебен състав е приел, че базираната в Хамбург Carlsberg Deutschland Holding GmbH е виновна за картелно нарушение. Причината е, че през март 2007 г. бивш изпълнителен директор е участвал в обмен на чувствителна към цените информация между водещи германски пивоварни. „Разговорът е „отчасти отговорен“ за увеличаването на цената с 1 евро на пакет от Carlsberg и други пивоварни в началото на 2008 г.“, заяви председателят на съда Улрих Егер. Тогавашният директор на Carlsberg Deutschland Holding е използвал това и е коригирал пазарното поведение на пивоварната по този начин. Така е бил в състояние да действа по-уверено спрямо датското дружество майка и да наложи увеличението на цените през 2008 г. по-лесно и по-категорично спрямо ресторантьорството и търговците на дребно с храни.

Решението беше предшествано от споразумение между страните, предвиждащо глоба от 45 до 55 млн. евро. Адвокатът на Carlsberg Аника Шюрман обаче отново изрично отхвърли обвиненията срещу дружеството в заключителната си реч. „В крайна сметка, от наша гледна точка, трябваше да има оправдателна присъда“, отбеляза тя. Дружеството се е съгласило на споразумението за признаване на вина само, за да може да сложи край на обременителното и скъпоструващото производство.

Всъщност това е процедура, която изисква максимална издръжливост от всички участващи страни. През 2013 г. и 2014 г. Федералната служба за разследване на картели вече наложи глоби на обща стойност над 330 млн. евро на много известни пивоварни като Krombacher, Bitburger, Warsteiner, Veltins, Radeberger и Carlsberg за незаконно определяне на цените. Органите за защита на конкуренцията поискаха 62 млн. евро само от Carlsberg. Според констатациите на Bundeskartellamt пивоварните са се споразумели през 2007 г. и са повишили цените почти едновременно в началото на 2008 г.

За разлика от повечето други пивоварни обаче Carlsberg не приема решението на службата и обжалва пред Висшия областен съд в Дюселдорф. Първоначално Carlsberg успя, тъй като през 2019 г. Висшият регионален съд в Дюселдорф прекрати производството срещу пивоварната заради изтекла давност на обвиненията. Това решение обаче беше отменено от Федералния върховен съд година по-късно. След това се наложи делото да се разгледа отново пред друг съдебен състав в Дюселдорф. Тежко заболяване на един от съдиите доведе до допълнително забавяне в началото на 2021 г. След над 20 дни изслушвания производството трябваше да бъде прекъснато и да започне отначало.

Струваха ли си усилията на Carlsberg? Това е спорно. Картелният съд стигна до заключението, че поведението на управляващия директор не представлява забранено споразумение за цени. Въпреки това съдът смята, че е извършено умишлено картелно нарушение под формата на съгласувани практики. В крайна сметка и глобата беше малко по-ниска от първоначално определената от Федералната агенция.

От друга страна, правната преоценка на събитията от 2007 г. и 2008 г. вероятно няма да приключи за Carlsberg дори с решението на Висшия регионален съд в Дюселдорф. Защото пивоварният гигант трябва да се съобразява с това, че ще бъде съден и от ресторантския бранш за нанесени вреди заради участието си в картела.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Директорът на петия производител на бира в света напуска поста

Coca-Cola и Carlsberg затвориха заводите си в Украйна

Докога западните бири ще се продават в Русия?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички