Изпълнителният директор на Carlsberg се оттегля


Изпълнителният директор на Carlsberg се оттегля
Снимка: Getty Images

4029

Главният изпълнителен директор на Carlsberg Сес’т Харт ще се оттегля от поста след 8 години начело, докато датската пивоварна се стреми да се изтегли от пазара в Русия и да повиши цените достатъчно, за да компенсира ускоряващата се инфлация, пише Bloomberg.

Харт ще напусне компанията най-късно в края на третото тримесечие, обяви Carlsberg, като допълни, че е започнала да търси негов заместник. Цената на акциите на гиганта спадна с близо 4%.

Харт ще навърши 65 години през 2023 г. и ще се пенсионира в края на септември. Компанията не обяви нов наследник на поста, което не изключва оттеглянето да се е случило по-рано от очакваното.

Харт стана първият главен изпълнителен директор на Carlsberg, който не е с датски произход, с мисия да възстанови растежа след период на стагнация на резултатите. През управлението си той успя да намали разходите и да подобри рентабилността, но не успя да върне силния ръст на приходите.

През февруари Carlsberg заяви, че 2023 г. ще бъде трудна и сигнализира, че индустрията може да достигне лимита на увеличенията на цените си, тъй като потребителите започват да свиват разходите си и да пият по-малко бира. Гигантът даде прогноза за печалба в голям диапазон, като посочи, че годишната оперативна печалба може да нарасне или спадне с 5%.

„Оставането в борда още половин година ще помогне на мен и на екипа ми да продължим да изпълняваме нашите предизвикателни планове за 2023 г. и да завършим продажбата на руския бизнес преди лятото“, заяви главният изпълнителен директор.

Харт се фокусира върху разширяването на гамата от специални и безалкохолни напитки на 176-годишния производител на бира – сегменти, в които рентабилността е най-висока.

Carlsberg, най-големият пивовар в Русия с 8400 служители там, обяви през март 2022 г., че ще напусне страната заради войната в Украйна. Компанията навлезе на руския пазар през 2000 г. и дълго време операциите се смятаха за най-голямата възможност за растеж на производителя на бира.

Преди това пазарът отговаряше за почти 1/3 от печалбата на Carlsberg, но делът намаля през последните години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пивоварните гиганти напускат Русия

Докога западните бири ще се продават в Русия?

Coca-Cola и Carlsberg затвориха заводите си в Украйна

Още от Мениджмънт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички