Откраднаха близо 200 млн. долара от най-големия производител на мед в Европа


Откраднаха близо 200 млн. долара от най-големия производител на мед в Европа
Снимка: iStock

8326

Измамници са откраднали от най-големият производител на мед в Европа метал на стойност 185 млн. евро (198 млн. долара), като се допуска, че това е станало с помощта на вътрешни лица, съобщават от компанията.

След провеждането на извънредна инвентаризация на 31 август, германската компания Aurubis е открила, че е платила фактури със завишена стойност за доставка на метален скрап и други суровини на база проби, които са били манипулирани да показват доста по-високо съдържание на мед, отколкото се е оказало в действителност, предава CNN.

Инвентаризацията е установила мащаба на кражбата, която бе разкрита от компанията на 31 август и през юни, посочва говорител на Aurubis.

Загубите принудиха Aurubis да понижи прогнозата си за печалба преди данъци за настоящата фискална година с около 170 млн. евро (182 млн. долара).

Компанията посочи на 15 юни, че е идентифицирала „отминали престъпни дейности” и че прокуратурата и полицията в Хамбург, Германия, където е базирана Aurubis, разследват „активни и бивши служители на Aurubis”, както и хора, наети от други компании, работещи в мощността на производителя на мед.

„Компанията е предоставила пълната си подкрепа на прокуратурата и полицията в продължение на няколко години“, добавя той, отбелязвайки, че някои от заподозрените са били арестувани.

Дали същите престъпници стоят зад тези минали случаи и кражбата, разкрита през август, е предмет на текущи разследвания, казва говорителят на Aurubis във вторник.

Държавната служба за криминални разследвания в Хамбург все още провежда своето разследване, съобщават от компанията.

Полицията в Хамбург посочи пред CNN по-рано този месец, че е започнала разследване, като добави, че „в момента няма доказателства“, че последният и предишните случаи в Aurubis са свързани.

Aurubis произвежда около 1.1 милиона тона (1.2 милиона тона) медни „катоди“ или квадратни листове годишно в заводи в Европа и САЩ, включително и в България. Компанията представлява около 30% от производството на такава мед в Европа и 3% до 5% от световното производство.

Медта се използва широко в строителството, включително в електрически проводници и водопроводни тръби. Освен това е жизненоважен метал за енергиен преход, тъй като се използва във вятърни турбини, слънчеви панели и електрически автомобили.

Измама за милиони: Вместо мед, компания получи боядисани камъни

Медта поскъпна до най-високото си ниво от 2011 г. насам

Топ икономист: Германия е болният човек на Европа

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички