Медта поскъпна до най-високото си ниво от 2011 г. насам


Медта поскъпна до най-високото си ниво от 2011 г. насам
Снимка: pixabay

3866

Медта поскъпна до най-високото си равнище от близо десетилетие на фона на глобалното възстановяване от пандемията, което вдигна цените на металите. Алуминият и желязната руда също поскъпват до нови висини, повлечени от общата тенденция.

Пазарът на метали се възползва от политиките на стимули на едни от най-големите икономики в света, които целят овладяване на климатичните промени и съвземане от шока от COVID-19 пандемията, пише Bloomberg.

Икономическото възстановяване на САЩ се засилва, а планът на президента Джо Байдън за инфраструктурни проекти на стойност 2.25 трилиона долара ще облагодетелства сектори като електрическите автомобили, което от своя страна ще се отрази върху цените на суровините, които са ключови за прехода към зелена икономика.

Това се случва на фона на икономическия бум в Китай, където също се полагат усилия за намаляване на вредните въглеродни емисии. В резултат на тази политика се наблюдава спад в доставките на някои метали точно в момент, в който търсенето нараства.

Скокът в цените е воден от политиките за намаляване на въглеродните емисии, като това ще продължи през идните 3 до 5 години. От друга страна, поскъпването ще е зависимо от нивото на стимулите отпускани по света, смята Макс Лейтън, управляващ директор за стокови проучвания в Citigroup.

Медта поскъпна с 2.4% до 9780 долара за метричен тон в Лондон – най-високото ниво от август 2011 г. Металът е повишил стойността си с 26% на Лондонската борса за метали от началото на годината. Желязната руда в Сингапур поскъпна до най-високото си ниво от 2013 г., а фючърсите на китайската стомана също записват нови максимуми. Ключовата роля на медта в практически всичко, от електрическото окабеляване до производството на двигатели, означава, че металът ще поскъпва още в резултат на агресивните напъни за постигане на климатичните цели.

Goldman Sachs Group и търговецът Trafigura Group очакват металът да достигне рекорда си от 2011 г. от 10 190 долара. Нещо повече – очакванията са цената да премине границата от 15 000 долара през идното десетилетие, когато търсенето изпревари предлагането.

Ситуацията на чуждестранните пазари може да провокира "изстискване" на наличностите, което ще компенсира търсенето в Китай, коментира Хари Джианг от Yonggang Resources Co. Инвеститори сигнализират за апетит за фючърси на пазара на метали. Лихвата за медта на Шанхайската фючърсна борса е на най-високото си ниво от над година насам, докато позициите на алуминия отчетоха спад. Хедж фондовете направиха залози за скок в цените на медта на COMEX към средата на миналата седмица.

Все пак рисковете относно индустриалната обстановка са налице в краткосрочен план. Скок на заразените с COVID-19 и нови щамове на вируса заплашват да сложат прът в колелото на плановете за отваряне на някои региони като Индия. В същото време инвеститорите се притесняват от възможността Китай да ограничи политиката на стимули.

Цените могат да станат прекалено високи за индустриални цели, смята Шиао Фу от BOCI Global Commodities. По думите му, цената на медта няма да достигне 15 000 долара, тъй като ще има някои автоматични стабилизатори, като спад в търсенето и др. "Нека не забравяме, че пандемията не е приключила и случаите продължават да се увеличават в много части на света", добавя той.

Възможността китайските власти да увеличат намесата си с цел стабилизация на цените също е на фокус. Автономният китайски регион Вътрешна Монголия вече обяви, че ще спре одобрението на нови алуминиеви проекти като част от плана за зелена икономика на страната. Цената на стоманата скача в резултат на твърдението на Китай, че ще намали производството. В същото време наличностите от арматура намаляват, което сигнализира за стабилно търсене.

От сметката не бива да бъдат изключвани и опасности от най-различно естество. Така например, пристанищните работници в Чили, които са отговорни за 1/4 от доставките на мед по света, са планирали стачка против решение на президента на страната, което ограничава пенсионните им права. Опасността от COVID-19 в Южна Америка може да удари износа на ключови суровини като желязна руда и мед, предупреждава Гавин Уенд, анализатор в MineLife Pty.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички