Pfizer печели 60 млрд. долара от ваксината за Covid-19


Pfizer печели 60 млрд. долара от ваксината за Covid-19
Снимка: БГНЕС

3859

Около 60 млрд. долара - толкова са очакваните приходи за aмериканския фармацевтичен гигант Pfizer от ваксините срещу коронавирус.

Компанията, разработила ваксина срещу Covid-19 заедно с германския ѝ партньор BioNTech, предвижда постъпления между 59,4 млрд. и 61,4 млрд. долара. Същевременно от Pfizer прогнозират, че ще реализират продажби на стойност 15 млрд. долара до края на годината, предава Reuters.

Производителят на лекарства се опитва да осигури 2 милиарда дози от ваксината си през 2021 г., действайки с невероятни темпове. В същото време страните бързат да подпишат сделки за доставка в опит да контролират пандемията, убила над 2 милиона души в световен мащаб.

Към 31 януари Pfizer е доставил 65 милиона дози от ваксината в света и 29 милиона дози за Съединените щати. Компанията очаква да достави 200 милиона дози на американското правителство до края на май.

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше първата, разрешена за спешна употреба в САЩ и няколко други страни, а анализаторите прогнозират милиардни продажби. Само през четвъртото тримесечие ваксината реализира продажби от 154 млн. долара. Кой друг ще произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech

Pfizer e основният доставчик на ваксини за страните от Европейския съюз. По-рано Европейската комисия имаше сериозни разногласия с шведско-британската компания AstraZeneca, която е сред основните доставчици на ваксини срещу COVID-19. Плановете за имунизация на гражданите на страните-членки продължават напред – но с ваксините на Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson, съобщава Агенция "Фокус".

.Големите закъснения в доставките на препарата на британско-шведската компания за ЕС предизвикаха сериозен скандал. Продуктът на AstraZeneca трябваше да се използва за масова ваксинация през първото тримесечие на 2021 г., но компанията не успя да гарантира повече от 25% от 100-те милиона дози, които обеща на Брюксел. Сега обаче германската BioNTech обещава да достави допълнителни 75 милиона дози от произведената от Pfizer ваксина за ЕС през второто тримесечие на годината.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички