Pfizer и BioNTech ще произведат 2 милиарда дози от тяхната ваксина през 2021-ва


Pfizer и BioNTech ще произведат 2 милиарда дози от тяхната ваксина през 2021-ва
Снимка: БГНЕС

1825

Компанията BioNTech актуализираха производствените си планове за 2021-ва - ще произведат до 2 милиарда дози от ваксината срещу Coid-19, разработена заедно с партньора им Pfizer, вместо планираните 1,3 милиарда дози. Причината, както посочва Ройтерс е, че се въвеждат нови производствени линии и понеже вече от един флакон могат са извлекат повече дози

Специални спринцовки, известни като спринцовки с ниско мъртво пространство, допринесоха за това увеличение на дозите в един флакон от 5 на 6 дози, което ще доведе до още 1 милиард души, които ще получат определения режим на двете дози на коронавирусната ваксина, заяви BioNTech в понеделник. Спринцовките позволяват извличането на шест дози от стандартен флакон, вместо обичайните пет, като се избягва неизползвана течност, останала в спринцовката. 

"Сега вярваме, че потенциално можем да доставим приблизително 2 милиарда дози общо до края на 2021 г., което включва актуализирания брой от шест дози в един флакон", каза BioNTech. 

Нов обект в Марбург, Германия, придобит от компанията Novartis през септември, ще увеличи годишния капацитет с до 750 милиона дози, когато започне да функционира до края на февруари, добави немската биотехнологична компания, предаде БНР. 

Допълнителен капацитет от подизпълнителите, които доставят съставки и пълнят готовото вещество във флаконите, също е помогнал за увеличаване на целта за произведените до края на годината дози от коронавирусната ваксина. 

Фирмата BioNTech добави, че в неделя са били изпратени 32,9 милиона дози от ваксината. 

Говорителка на компанията заяви, че в края на 2020 г. са били произведени 50 милиона дози, както е планирано по-рано, но доставките са били задържани, докато не бъдат направени конкретни поръчки, за да се избегне излишното време за съхранение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички