ЕМА позволи 6 дози от флакон с ваксината на Pfizer/BioNTech, ЕК осигурява още 300 млн. дози за ЕС


ЕМА позволи 6 дози от флакон с ваксината на Pfizer/BioNTech, ЕК осигурява още 300 млн. дози за ЕС
Снимка: БГНЕС

2729

Европейската агенция по лекарствата ЕМА разреши извличането на 6 дози от флакон с ваксината на Pfizer/BioNTech, ЕК съобщи, че осигурява допълнителни 300 милиони дози за ЕС, а от BioNTech обявиха, че ваксина им неутрализира новите щамове на коронавируса.

Комитетът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за хуманни лекарства (CHMP) препоръча в петък актуализиране на информацията за коронавирусната ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech, за да се изясни, че всеки флакон съдържа 6, а не както досега 5 дози от тази ваксина, предаде БНР. 

CHMP посочи, че за да се извлекат 6 дози от един флакон, трябва да се използват спринцовки и/или игли с "нисък мъртъв обем". Комбинацията от спринцовки и игла с "нисък мъртъв обем" трябва да има мъртъв обем не повече от 35 микролитра. Ако се използват стандартни спринцовки и игли, това може да не е достатъчно за извличане на шеста дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech. 

CHMP към EMA също така посочи, че ако количеството ваксина, останало във флакона след петата доза, не може да осигури пълна доза от 0,3 ml, Медицинският специалист трябва да изхвърли флакона и останалото в него съдържание. Не трябва да има обединяване на остатъци от множество флакони, за да се получи една пълна доза, като в същото време всяка неизползвана ваксина трябва да се изхвърли 6 часа след нейното разреждане. 

Допълнителна информация за всички стъпки за използване на ваксината е налична в актуализираната информация за продукта. 

Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTechкомпаниите  е за хора на възраст над 16 години, като тя беше разрешена за употреба в Европейския съюз на 21 декември 2020 г.

ЕК осигурява двойно повече дози от ваксината на Pfizer и BioNTech за ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи за новите количестква от ваксината на Pfize/BioNTech, като с осигурените от Европейския съюз допълнителни 300 милиона дози, се удвоява общият брой на договорените дози до 600 милиона, съобщи Ройтерс, предаде БНР. 

"Европейската комисия днес предложи на държавите членки на ЕС да закупят допълнително 200 милиона дози от ваксината срещу Covid-19, произведена от компаниите BioNTech и Pfizer, с възможност за придобиване на още 100 милиона дози", се казва в изявлението на шефа на ЕК.

Това би позволило на ЕС да закупи до 600 милиона дози от тази ваксина, която вече се използва в целия Европейски съюз, се посочва още в изявлението. Фон дер Лайен допълни, че 75 милиона от допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, предаде БНР. 

"Убедени сме, че европейците разполагат с достатъчно дози безопасни и ефективни ваксини срещу Covid-19“, заяви Фон дер Лайен и добави: "Сега даваме възможност на страните от ЕС да закупят повече дози от първата ваксина, одобрена в ЕС. Те вече могат да закупят до 300 милиона повече дози от ваксината на BioNTech и Pfizer". 

Тя отбеляза, че целта е възможно най-много европейци да бъдат ваксинирани колкото може по-бързо. По нейните думи договорените досега количества от разрешените в ЕС ваксини обхващат 80% от европейското население. Договорените доставки на общо 2,3 милиарда дози от различни коронавирусни ваксини са повече от достатъчни, заяви председателят на комисията. 

ЕС стартира имунизацията с ваксината на Pfizer и BioNTech в края на декември. Първоначално блокът поръча 200 милиона дози и след това реши през декември да вземе допълнителни 100 милиона през декември. С днешното решение Европейският съюз ще може да разполага с до 600 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

BioNTech обявиха, че ваксината им неутрализира новите щамове

Германската компания BioNTech заяви, че предварителното проучване показва, че нейната ваксина действа срещу ключовата мутация на коронавируса, открита в щамове във Великобритания и Южна Африка, които според експерти са по-заразни от оригиналния щам Covid-19, предаде БГНЕС, цитирайки АФП. 

Направените тестове показват, че „антителата на хора, които са получили ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 ефективно неутрализират ключовата мутация на SARS-CoV-2, която се среща в два силно трансмисивни щама“, заяви германската компания, разработила ваксината с американската „Pfizer“.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички