Pfizer ще спечели десетки милиарди от ваксините срещу Covid


Pfizer ще спечели десетки милиарди от ваксините срещу Covid
Снимка: Getty Images/Guliver

2571

Във вторник Pfizer отново повиши прогнозата си за печалбата и приходите си за 2021 г., подкрепена от последния ръст на ваксинациите срещу COVID-19, включително регулаторни одобрения за подсилващи ваксини и ваксиниране на по-младите. BioNTech ще строи завод за ваксини в Африка

Сега производителят на лекарства очаква 2,3 млрд. дози от ваксината срещу COVID-19 през 2021 г., която произвежда съвместно с германската компания BioNTech, което е с 200 млн. повече от предишната му прогноза през юли. Така общите приходи от ваксината през 2021 г. ще достигнат 36 млрд. долара, спрямо 33,5 млрд. долара, предаде БГНЕС.

От Pfizer заявиха, че по-високите прогнозни резултати за 2021 г. отразяват приноса на ваксината срещу COVID-19, както и резултатите от по-широкия бизнес на Pfizer.

В петък здравните власти на САЩ одобриха ваксината на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години, проправяйки пътя на 28 милиона млади американци скоро да се имунизират.

Акциите поскъпнаха след съобщението, което идва по петите на подобни съобщения за приходите на Pfizer през май и юли, които също показаха как ваксината е променила финансовите резултати на компанията през последната година.

През последното тримесечие приходите на компанията възлизат на 24,1 млрд. долара, което е повече от два пъти повече в сравнение с предходната година, като 13 млрд. долара идват от приходи, свързани с ваксината срещу COVID-19.

Печалбата е нараснала до 8,1 млрд. долара в сравнение с 1,5 млрд. долара през предходния период.

Въпреки че финансовите резултати на Pfizer са се подобрили благодарение на ваксината срещу COVID-19, компанията е критикувана от неправителствени организации, че в отношенията си с правителствата по отношение на ваксината поставя печалбите над общественото здраве.

Неотдавнашен доклад на правозащитната група Public Citizen обвини компанията в "изнудване" на властите и призова правителството на САЩ да упражни по-голямо влияние върху компанията. Pfizer и BioNTech ще произведат 2 милиарда дози от тяхната ваксина през 2021-ва

Pfizer защити поведението си, като заяви в прессъобщението от вторник, че планира да продаде на правителството на САЩ един милиард дози "на цена с нестопанска цел, които да бъдат дарени на най-бедните страни в света без заплащане от тези страни".

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички