BioNTech ще строи завод за ваксини в Африка


BioNTech ще строи завод за ваксини в Африка
Снимка: БГНЕС

2572

Германската компания BioNTech, която разработи ваксина срещу коронавирус заедно с американския фармацевтичен гигант Pfizer, възнамерява да започне изграждането на завод за ваксини в Африка през следващата година.

Не е ясно къде ще се намира съоръжението, но BioNTech заяви, че работи с властите в Руанда и Сенегал и планира да започне строителството "в средата на 2022 г.".

Първоначално заводът ще има капацитет за производство на около 50 млн. дози ваксини годишно, заяви германската компания.

През август BioNTech обяви плановете си да изгради "устойчиви производствени мощности за ваксини" в Руанда и Сенегал, които да произвеждат не само ваксини срещу COVID-19, но и ваксини срещу малария и туберкулоза на базата на mRNA, съобщава AFP.

"Ще работим заедно за изграждане на регионална производствена мрежа, за да подпомогнем достъпа на Африка до ваксини, произведени в Африка", заяви във вторник съоснователят на BioNTech Угур Шахин.

През юли Pfizer и BioNTech обявиха, че си партнират с Biovac Group, за да бутилират ваксината си срещу COVID-19 в Кейптаун, Южна Африка, от 2022 г.

Понастоящем само 1% от ваксините, използвани в Африка, се произвеждат на континента. Африканският съюз иска да увеличи този дял до 60% до 2040 г.

По-рано този месец aмериканският фармацевтичен гигант Moderna също обяви плановете си да построи завод за ваксини в Африка.

Повече от 10 месеца след поставянето на първата в света инжекция срещу коронавирус и почти две години след началото на самата пандемия едва 5% от африканците, които отговарят на условията, са напълно имунизирани. Проблемът разкрива огромната зависимост на Африка от вносни ваксини и нейната технологична слабост в сравнение с Европа, Китай и САЩ.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички