Проект "Рататуи": Amazon ще подобрява имиджа си във Франция


Проект "Рататуи": Amazon ще подобрява имиджа си във Франция
Снимка: iStock

2048

Amazon подготвя проект за връзки с обществеността, наречен „Рататуи“, за да подобри имиджа си във Франция, където компанията не е толкова популярна, колкото на други европейски пазари, пише Bloomberg.

Планът включва десетина подпроекта, като местни телевизионни реклами, популяризиране на произведени във Франция продукти, продавани в Amazon, и проучвания, които показват положителното икономическо въздействие на складовете на компанията в страната, твърдят запознати източници.

Проектът е вдъхновен от популярна анимация на Disney, в която дружелюбен френски плъх готви добре познатото ястие със задушени зеленчуци от Прованс, носещо името „рататуи“.

Започнат преди около 3 години, проектът е насочен към превръщането на Amazon в компания, по-адекватна спрямо местния пазар, твърди един от източниците, пожелал анонимност, защото няма право да обсъжда вътрешни въпроси. През март Amazon за първи път присъства на популярния фермерски панаир в Париж с щанд, представящ местни производители на храна. През 2021 г. гигантът в онлайн търговията също отвори онлайн магазин, показващ продукти, произведени във Франция – секция, генерирала малко продажби, твърди един от източниците, но пък е широко популяризирана.

В проучване на Roland Berger, публикувано през март и направено по поръчка на Amazon, 89% от местните собственици на магазини в Североизточна Франция твърдят, че отварянето на склад на Amazon близо до тях не е оказало влияние върху бизнеса им. Друго проучване на Ifop показва, че 8 от 10 служители на Amazon биха препоръчали работа в компанията.

През 2021 г. Amazon Prime Video си осигури права за излъчване на по-голямата част от френското футболно първенство – ход, който не е продиктуван от плана „Рататуи“, но е помогнал за имиджа на Amazon.

„От повече от 20 години работим за спечелването на доверието на нашите клиенти във Франция, като допринасяме за техните общности, предлагаме добри услуги и голяма селекция от ниски цени, въпреки че разходите за живот нараснаха. Подобно на много компании, ние винаги сме работили по споделянето на информация как подкрепяме общностите на местата, на които развиваме дейност“, отбелязва говорител на Amazon.

Според един от източниците планът „Рататуи“ е вдъхновен от френския план за развитие на McDonald’s.

Откакто навлезе във Франция през 2000 г., Amazon постигна успех, където има 200 000 служители и е лидер на пазара на онлайн търговия. Въпреки това е по-малко популярна сред клиентите, отколкото в Германия или Великобритания.

Компанията се сблъска с редица проблеми и напрежение във Франция, вариращи от данъчни до такива, свързани с екологичното влияние на онлайн търговията и условията за работа в складовете. През 2020 г. Amazon спря дейността си в страната за 5 седмици, след като местен съд обяви, че не е успяла ефективно да защити работниците си от COVID-19. Част от плановете на гиганта за изграждане на нови заводи във Франция също бяха блокирани от активисти по екологични, икономически и политически причини.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Amazon измести Apple и вече е най-ценната марка в света

След близо 20 години на пазара: Amazon затваря един от бизнесите си

Amazon придоби здравна компания за 3,9 млрд. долара

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички