Raiffeisen отлага плановете си да напусне Русия


Raiffeisen отлага плановете си да напусне Русия
Снимка: Getty Images

3762

Raiffeisen Bank International отлага плановете си да напусне Русия, докато Австрия засилва своята защита на връзките си с Москва, предава Reuters, цитирайки запознати източници.

Най-голямата от западните банки, която продължава своята дейност в Русия, планираше да отдели руския си бизнес, който осигурява спасителна линия за плащания на стотици компании, до септември, след като беше притисната да направи това от европейските регулатори.

Австрия и Raiffeisen, която също е в центъра на американско разследване за връзките ѝ с Русия, се противопоставят на натиска с надеждата, че войната в Украйна ще приключи скоро, добавят източниците.

Междувременно Австрия засилва защитата си за Raiffeisen в Европа и пред Вашингтон, като заявява, че е несправедливо обвинявана, тествайки решимостта на Запада да изолира Москва.

Въпреки че Австрия публично подкрепя Украйна, не е склонна напълно да прекъснат връзките с Русия, смятайки, че ще е възможно двете страни да възстановят отношенията си, споделят пред Reuters представители на австралийските власти.

Raiffeisen още не е очертала своя план пред надзорните органи в ЕЦБ, посочват други източници. Това означава, че е малко вероятно кредиторът да отдели своя бизнес в Русия преди септември.

Банката иска да изчака одобрението на ЕЦБ, преди да се обърне към акционерите за зелена светлина, като подобно нещо вероятно ще отнеме месеци, добавят източниците.

Освен това, в случай на продажба, ще е неонходимо одобрението на Руската централна банка, Министерството на финансите и дори на руския президент Владимир Путин, преди Raiffeisen да предприеме съответните действия.

Руските власти ясно дадоха да се разбере, че желаят банката, която има около 2600 корпоративни клиента, 4 млн. местни притежатели на сметки и 10 000 служители, да остане, защото позволява международни плащания, споделя един от източниците.

Говорител на Raiffeisen заяви, че кредиторът ще продължи да преследва цел продажба или отделяне и се е ангажирал да намали руския си бизнес.

Липсата на напредък обаче подхранва спора с ЕЦБ, която отговаря за надзора над банката и настоява тя и други като UniCredit да напуснат Русия. Италианската банка отказа да коментира плановете си.

ЕЦБ призова Raiffeisen да не изплаща дивиденти тази година заради опасения, че това ще осигури допълнителни приходи на Русия, изтъкват източници.

Австрийският кредитор също проучва продажба като алтернатива за отключване на до 4 млрд. евро капитал, свързан с печелившото руско звено.

Въпреки това несигурността, предизвикана от похода на групата „Вагнер“ срещу Москва, ще затрудни намирането на купувач, защото събитието разтърси руския бизнес елит, добавя друг източник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още една западна банка напуска Русия

Ще напусне ли Raiffeisen Bank руския пазар?

Кремъл прибягна до изнудване на партньорите си. Защо?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички