След протест: Рафинерията Petromidia в Румъния вдига заплатите на работниците


След протест: Рафинерията Petromidia в Румъния вдига заплатите на работниците
Снимка: Rompetrol Rafinare

6326

Румънската компания Rompetrol е приела исканията за по-високи заплати на протестиращите работници в нейната петролна рафинерия Petromidia.

Компанията се съгласи на увеличение на заплатите в размера, поискан от синдикатите, считано от 1 март 2023 г., за да се избегнат проблеми с производството на петрол и дистрибуцията на рафинирани продукти в изключително неблагоприятен и напрегнат геополитически контекст, посочват от Rompetrol в доклад, подаден до Букурещката фондова борса.

Вчера стотици работници се събраха пред сградата на администрацията в рафинерията Petromidia в Нъводари, за да протестират срещу решението на компанията да отложи преговорите за увеличение на заплатите до пролетта. Синдикатите и ръководството на предприятието преговарят за увеличението още от септември, предават румънски медии.

Работниците получават доходи от около 3000 леи (610 евро), което не е достатъчно за издръжката на семействата им. Синдикатите подчертават, че работата е трудна и опасна, имайки предвид събитията, които могат да възникнат по време на трудовата им дейност. Служителите 2 седмици са чакали ясен отговор от администрацията за заплатите. Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния

След протеста служителите подписаха споразумение с компанията за увеличение на заплатите с 1500 леи (305 евро), считано от 1 март, като ще получат и бонус от общо 3000 леи (610 евро) за компенсиране на сметките за отопление през зимните месеци. В рафинерията работят около 2000 души.

"Подписах документа с администрацията за увеличение на заплатата от 1 март с 1500 леи. Протестът спря. Предал съм това на хората. Днес те получиха 3000 леи, представляващи компенсация за фактури от декември, януари, февруари, по 1000 леи за всеки месец", казва пред news.ro профсъюзният лидер Петре Танкау.

Rompetrol Rafinare е част от базираната в Холандия KazMunayGas International Group (KMGI Group), 100% собственост на казахстанската държавна нефтена и газова компания "КазМунайГаз". Притежаваната от компанията Petromidia е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, разположена на брега на Черно море, в близост до най-голямото румънско пристанище – Констанца. Рафинерията е един от основните производители на петролни продукти в Румъния и Черноморския регион.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След взрива: Пускат отново най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички