Starbucks напуска Русия, затваря 130 обекта и съкращава 2000 души


Starbucks напуска Русия, затваря 130 обекта и съкращава 2000 души
Снимка: Starbucks

4408

След 15 години работа в Русия, Starbucks ще напусне страната, присъединявайки се към компании като McDonald's, Shell, Renault, Visa и Mastercard, които окончателно казват сбогом на руския пазар.

Кафееният гигант обяви, че вече няма да има присъствие на марката в Русия. Starbucks има 130 локации в страната, които представляват по-малко от 1% от годишните приходи на компанията. Starbucks ще плати на своите близо 2000 руски работници възнаграждения за 6 месеца и ще им помогне да преминат към нови възможности за работа извън компанията.

Както потребителите, така и инвеститорите оказват натиск на западни компании като Starbucks да прекъснат връзките си с Русия, за да покажат противопоставяне на войната на Кремъл с Украйна, но напускането на лицензионните сделки отнема време. Starbucks преустанови всякаква бизнес дейност със страната от 8 март. Паузата включваше доставки на всички продукти на Starbucks и временно затваряне на кафенета. 200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

В последните си тримесечни резултати, публикувани в началото на май, компанията не разкрива финансовото въздействие от спирането на бизнес операциите. Бившият главен изпълнителен директор Кевин Джонсън обеща да дари приходите от руския бизнес за хуманитарни каузи.

Но със сигурност това беше по-малък финансов удар от този, нанесен на Макдоналдс, който е в Русия повече от 30 години. Гигантът за бързо хранене обяви, че спирането на значителните му операции в Русия и Украина му струва 127 милиона долара през първото тримесечие. Двата пазара представляват 9% от приходите ѝ през 2021 г. Компанията има около 850 ресторанта в Русия, повечето от които се управляват от директно от нея.

McDonald's обяви, че ще продаде тези места за неразкрита сума на сибирски франчайзополучател, който ще ги управлява под нова марка.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички