Световна верига за бързо хранене, продължава работа в Русия, въпреки обещанието да си тръгне


Световна верига за бързо хранене, продължава работа в Русия, въпреки обещанието да си тръгне
Снимка: iStock

2869

Burger King остава отворен както обикновено в Русия, въпреки че собственикът на марката обеща да напусне преди повече от година. Restaurant Brands International, една от най-големите компании за ресторанти за бързо хранене в света, която притежава 15% от франчайзинг бизнеса на заведенията за бързо хранене в Русия, заяви за BBC, че „за момента няма нови актуализации за споделяне“ за напускането си.

Фирмата обяви още през март 2022 г., че е започнала процеса за напускане на Русия. От началото на войната в Украйна западните компании са под натиск да напуснат Русия.

Критиците обвиниха RBI, че „поддържа режима на Путин“, тъй като не успя да се откаже от дела си в руския си бизнес.

ОЩЕ: Защо напускането на руския пазар става все по-рисковано начинание за западния бизнес?

Като причина за трудностите при опитите си да напусне страната RBI посочва сложното си споразумение за франчайз. Сделката е съвместно предприятие с трима други партньори за около 800 ресторанта.

Дейвид Шиър, президент на RBI, заяви през март 2022 г., че основният оператор на Burger King в Русия е „отказал“ да затвори магазините след първите началото на войната в Украйна. Но той добави, че компанията е „започнала процеса“ да се освободи от 15-процентовия си дял от цялата собственост и че това ще отнеме „известно време“.

Попитан от BBC за напредъка, постигнат 18 месеца след обещанието, говорител на канадско-американската компания заяви, че компанията няма актуализации.

Стивън Тиан, част от екип от изследователи в университета Йейл, който проследява направеното от компаниите в отговор на войната в Украйна, твърди, че използването на споразумения за франчайзинг като „извинение“ е „удобна димна завеса“. По думите му компании като Starbucks са успели да прекратят сделката си в страната и да напуснат.

„Да кажем, че [RBI] искат да напуснат, но след това да се бавят, не е същото като действително да напуснат Русия и като продължават да правят бизнес в Русия 18 месеца след инвазията на Путин в Украйна, те поддържат режима на Путин“, отбеляза той.

Говорителят на RBI заяви, че компанията отказва нови инвестиции и поддръжка на веригата за доставки и не е реализирала печалби от Burger King в Русия от началото на 2022 г.

„Постъпи правилно“

Марк Диксън, основател на агенцията за морален рейтинг, която води кампании срещу фирми, правещи бизнес в Русия, призова RBI да разкрие какви конкретни действия е предприела в опитите си да напусне.

„[Фирмата] трябва да е готова да наруши споразумението си... Трябва да приеме правния риск да постъпи правилно“, казва той.

Франчайзингът е бизнес метод за разпространение на продукти или услуги. Той включва франчайзодател, компания, установила името на марката, и франчайзополучател, компания, която плаща такса за правото да прави бизнес под марката и да продава нейните продукти. Това е инструмент, използван от много западни марки през последните десетилетия, които целят да навлязат на нови пазари в различни страни. Споразуменията обикновено обхващат години.

Докато Burger King е отворен за бизнес в Русия, най-големият му съперник McDonald's, който корпоративно притежава повечето от ресторантите му, успя да напусне страната.

ОЩЕ: "Вкусно и точка": Руският наследник на McDonald's отвори в Москва

Компанията майка на KFC Yum! Brands също продаде над 100 ресторанта на местен оператор в Русия, които бяха ребрандирани като Rostic's през април.

Дейвид Бонд, партньор в адвокатската кантора Fieldfisher, заяви, че 15% дял на RBI означава, че не може просто да „диктува условия“ на своите колеги акционери, за да изисква от тях да затворят клоновете на Burger King.

Той също предположи, че компаниите, които предоставят на франчайз своите марки, няма да са склонни просто да се откажат от сделките, тъй като това може да доведе до „ужасни последици“, включително да бъдат съдени за нарушаване на договора и щети по репутацията.

По думите на Бонд, ако оставим настрана последствията, нищо не пречи на RBI да прекрати договора за франчайзинг, ако е категоричен, че иска да го направи, но добави, че това може да не доведе до прекратяване на съществуването на Burger King в Русия. Той обясни, че по-голяма част от „дебрандирането“ в Русия, като McDonald's, са постигнати чрез договорени продажби с местни бизнесмени, „склонни да дебрандират в замяна на намалената покупна цена“.

Кой управлява Burger King в Русия?

Съвместното предприятие, което държи франчайза на Burger King в Русия, се състои от RBI и 3 други страни.

• Бизнесменът Александър Коболов отговаря за ежедневните операции и надзора на 800-те ресторанта с 30% дял в бизнеса. Той заяви по-рано пред BBC, че няма „властта или силата“ да спре операциите на Burger King в Русия и че всяко закриване трябва да бъде одобрено от всички инвеститори в бизнеса.

• ICU Group, голяма украинска инвестиционна фирма, притежава 35% дял. ICU Group заяви за BBC, че няма контрол върху съвместното предприятие или операции в Русия и други страни, обхванати от сделката за франчайз. Фирмата е „на финалния етап на излизане“ от договора за франчайз при условия, договорени с купувача. Компанията добави, че се е въздържала да управлява съвместното предприятие, да инвестира в него и не е получавала никакви дивиденти от началото на войната.

• VTB Capital, филиал на VTB Bank – втората по големина финансова институция в Русия, санкционирана от САЩ, Обединеното кралство и други европейски страни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко загубиха най-големите европейски компании, когато напуснаха Русия?

След 3 десетилетия: McDonald's продава ресторантите си в Русия

В Русия още продават Бик Мак, но под друго име

Поредна световна верига за бързо хранене премахва доматите от менюто си

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички