Световният гигант за спортни стоки Decathlon продава бизнеса си в Русия


Световният гигант за спортни стоки Decathlon продава бизнеса си в Русия
Снимка: DECATHLON

6960

Decathlon, един от най-големите търговци на дребно на спортни стоки в света, обяви бизнеса си в Русия за продажба. Веригата спря доставките на стоки за руския пазар и затвори всички местни магазини още през 2022 година.

Френският търговец на спортни стоки започна да търси купувач за активите си в Русия, съобщава РБК. Това споделят за изданието два източника в големи търговски вериги и два източника от консултантски компании. Според някои от източниците Decathlon иска да продаде целия бизнес, докато според други компанията е готова да продава и отделно притежаваните от нея имоти.

През пролетта на 2022 г. магазините на Decathlon в Русия са били 57, а сега, по информация на уебсайта на компанията, са останали 28. След началото на войната в Украйна и западните санкции, компанията спря доставките на стоки за руския пазар. Всички магазини, включително онлайн магазинът на Decathlon, бяха затворени на 27 юни. На руския сайт на компанията се посочва, че обектите са временно затворени, "продажбите са спрени за неопределено време". Decathlon е отказала да коментира новината за продажбата на бизнеса.

Руските активи на Decathlon?

По данни на консултантската компания CORE.XP Decathlon притежава поне 135 000 кв. метра търговски недвижими имоти. По-голямата част от тях са свободно стоящи хипермаркети (т.нар. кутии) – 20 сгради с обща площ от 91 000 кв. метра. Площта на всеки от тях е между 3000 и 10 000 кв. метра. Освен това компанията притежава офис и складови площи. В близост до някои хипермаркети има незастроени парцели, които също принадлежат на веригата.

В Русия Decathlon е представена от две основни юридически лица – Октоблу и Blue House. Търговецът извършва продажби чрез Октоблу, като има подписани договори за наем на магазини в търговски центрове, които не са на компанията. Приходите на Октоблу за 2021 година са 28,6 милиарда рубли, нетната печалба – 1,5 милиарда рубли. (няма резултати за 2022 година). Имотът е регистриран на Blue House, а търговецът отдава част от площите на трети фирми. Приходите на Blue House за 2021 година са на 948,6 млн. рубли, печалбата – 123,5 млн. рубли.

Главният изпълнителен директор на аналитичната компания INFOLine Иван Федяков оценява бизнеса на Decathlon в Русия на 13 – 15 милиарда рубли.

Сега всички сделки за продажба на компании от неприятелски страни трябва да се одобрят от специална подкомисия на Министерството на финансите, за да се предотврати изтеглянето на капитали от страната на фона на западните санкции. Един от критериите, използвани от подкомисията при вземане на положително решение, е продажбата на актив с отстъпка от най-малко 50% от стойността, определена в хода на независима оценка, припомня РБК.

Валутен курс: 1 един долар = 68,75 рубли, 1 евро = 74,69 рубли

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

На безценица: Западните компании в Русия вече се продават по 10 долара

IKEA започна ликвидацията на руския си филиал

Гигантът Huawei също се готви да избяга от Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички