ТЕЦ "Брикел" продължава да работи, 1300 служители остават на работа


ТЕЦ "Брикел" продължава да работи, 1300 служители остават на работа
Снимка: ТЕЦ Брикел

3926

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР. Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ – Стара Загора след проверка на бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра в кабинета му Борислав Сандов.

"Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания, европейските норми и българското законодателство. Собствениците не желаят да модернизират предприятието, така че да не замърсява околната среда и да не вреди на човешкото здраве. Миналата година предприятието е работило над средногодишната норма на серни диоксиди. От 15 декември 2021 г. е с ново комплексно разрешително, но явно не желае да се съобрази с условията в него, защото не е подписало протокол за него", обясни тогава министър Сандов.

По думите му централата трябва да работи с 80% въглища и 20% биомаса/слама, а отчетите ѝ сочат, че това съотношение е 50:50, като при посещение на място става ясно, че работи на 100% въглища. Разликата е, че за сламата не се плащат въглеродни емисии и докладват съотношение 50:50, за да плащат двойно по-малко емисии,. В действителност обаче нямат слама и декларират това гориво само по документи. ТЕЦ-овете в Маришкия басейн: Местните въглища са най-добрият вариант

В мотивите си за отмяна на заповедта Административният съд посочва, че по смисъла на допълнителните разпоредби от Закона за енергетиката ТЕЦ "Брикел"-Гълъбово е част от критичната инфраструктура и от електроенергийната система у нас и дейността ѝ е свързана с поддържането на жизненоважни обществени функции.

В предприятието работят близо 1300 души и спирането на производствената дейност ще лиши от трудови възнаграждения стотици работници и служители. Според съдебния акт дружеството ще понесе големи имуществени вреди в резултат от прекратяване експлоатацията и последващото неизпълнение на сключените договори.

Сандов обясни, че всяко предприятие работи със собствен мониторинг и докладва, но това е порочен механизъм, защото замърсителят трябва сам да докладва нарушения. "Но дори и по данни на собствения мониторинг, операторът отчита превишения. А нашата мобилна станция при проверката с премиера достигна максимален капацитет на измерване, повече от това не можеше да измери", заяви екоминистърът.

Според Сандов, за да работи отново, ТЕЦ "Брикел" трябва да приведе съоръженията си спрямо условията на българското и европейското законодателство, да няма неорганизирани емисии, и тези, излизащи през цялата сграда, и през т.нар. байпасен комин, който е за аварийни ситуации.

Решението на Старозагорския съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Въглищните централи могат да затворят до края на 2035 година

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички