Tesla отчете рекордна печалба


Tesla отчете рекордна печалба
Снимка: Tesla

2750

Нарастващото търсене на електрически превозни средства донесе рекордна печалба на компанията Tesla от 5,5 милиарда долара през 2021 г. Компанията на Илън Мъск, обаче, предупреди, че проблемите с веригата за доставки ще продължат да ограничават производството и през 2022 г. Мъск обяви, че ще плати над 11 млрд. долара данъци

Производителят на електрически автомобили отбеляза 87% скок в поръчките и доставките на автомобили миналата година въпреки глобалния недостиг на части и чипове. Приходите пък са скочили със 71% до 53,8 милиарда долара. Tesla произвежда електромобил само за 38 секунди (ВИДЕО)

„Планираме да увеличим производствения си капацитет възможно най-бързо“, се казва в съобщение за пресата, цитирано от БГНЕС, което потвърждава целта на компанията за 50% годишен ръст.

„Нашите собствени фабрики работят под капацитета си от няколко тримесечия, тъй като веригата за доставки се превърна в основния ограничаващ фактор, който вероятно ще продължи и през 2022 г.

Мъск цитира проблемите с веригата за доставки като фактор за решението да се отложи пускането на нови продукти тази година, като добави, че компанията ще направи инженеринг на своя електрически пикап Cybertruck с поглед към евентуално стартиране през 2023 г.

„Основният фокус на Tesla е мащабирането на превозните средства“, каза Мъск. По-рано милиардерът обяви, че ще пусне в продажба превозно средство за 25 000 долара, но към момента пандемията спира тези планове.

През последното тримесечие Tesla отбеляза печалба от 2,3 милиарда долара, което е повече от осем пъти повече от нивото от преди година, тъй като приходите скочиха с 65 процента до 17,7 милиарда долара. Tesla отказа 1 млрд. евро помощ за завода си в Германия

Паралелно с това Tesla увеличи производството във фабриките си в Калифорния и Шанхай, като същевременно изгражда и нови съоръжения в Германия и Тексас.

 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички