Tesla слезе от върха на най-печелившите автомобилни производители


Tesla слезе от върха на най-печелившите автомобилни производители
Снимка: iStock

3645

Най-големите производители на автомобили в света напоследък трябва да се примирят с намаляването на рентабилността, според проучване на консултантската фирма EY.

Според анализа през първото тримесечие на годината приходите в автомобилния сектор в световен мащаб са се увеличили с около 19% спрямо същия период на 2022 г., но печалбата преди лихви и данъци (Ebit) е изостанала с ръст от 6,1%. Продажбите са нараснали само с 4%, предава DPA.

Средната рентабилност, измерена чрез маржа на Ebit, който показва съотношението между оперативната печалба и приходите, е спаднал от 9% на 8%. Новият лидер по маржове сред 16-те анализирани автомобилни производителя е базираният в Щутгарт Mercedes-Benz с Ebit марж от 14,7%. След него се нареждат BMW (14,6%) и Kia (12,1%). Досегашният лидер, пионерът при електромобилите Tesla, се срина до четвърто място с 11,4%.

„За първи път от началото на 2021 г. виждаме ясни признаци на забавяне на печалбите, които отдавна са спрели да растат толкова бързо, колкото приходите“, посочва Константин Гал, ръководител на отдела за мобилност на EY за Западна Европа и добавя, че пазарът се нормализира.

„Скоро новият автомобил вече няма да бъде толкова дефицитна стока, колкото беше миналата година“, споделя Гал. По думите му затова за производителите на автомобили става все по-трудно да прокарват високите цени на автомобилите на пазара и да се отказват от отстъпките. „Времето на мечтаните маржове за някои компании скоро ще приключи“, смята той.

„Освен това понастоящем повечето производители генерират значително по-високи печалби от колите с двигатели с вътрешно горене, отколкото от електрическите превозни средства“, посочва консултантът на EY в областта на автомобилите Петер Фус. По думите му производителите трябва да успеят да направят електромобилите по-доходоносни. „Няма как да се избегне по-голяма дисциплина по отношение на разходите, в противен случай съществува заплаха от значително по-ниска рентабилност в дългосрочен план“, отбеляза Фус.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекордни печалби за европейските автомобилни производители

Рекордни продажби на електромобили в Европа

Теѕlа oтвapя мpeжaтa cи зa зapeждaнe нa eлeĸтpoмoбили зa един от най-големите си конкуренти

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички