Ford ще използва мрежата на Tesla за зареждане на електромобили в САЩ


Ford ще използва мрежата на Tesla за зареждане на електромобили в САЩ
Снимка: Tesla

3205

Ford Motor се е договорил с Tesla да осигури достъп на собствениците на електрически превозни средства на американския автопроизводител до над 12 000 супербързи зарядни станции на електромобилния концерн в Северна Америка в началото на 2024 г., обяви Reuters.

Връзката между конкурентите превръща Ford в първия голям автомобилен производител, който ще разчита на зарядната мрежа на Tesla от устройства Supercharger. Лесният достъп до зарядни станции се счита за основен проблем за по-широкото внедряване на електромобилите в САЩ, изтъкват анализатори.

Tesla заяви миналия ноември, че ще предостави своите зарядни устройства на други производители на автомобили и оператори на зарядни мрежи.

Адаптер, разработен от Tesla, ще осигури на електромобилите на Ford, оборудвани с комбинирана система за зареждане (CCS), достъп до портовете на устройства V3 Supercharger. Базираният в Детройт концерн ще оборудва бъдещите си електромобили със зарядната система на Tesla, като изключва необходимостта от адаптер за директен достъп до въпросните устройства. Очаква се първите такива модели да се появят на пазара през 2025 г.

„Идеята е, че не искаме мрежата от супербързи зарядни устройства на Tesla да бъде като оградена градина. Искаме да е нещо, което подкрепя електрификацията и устойчивия транспорт“, заяви изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск на дискусия в Twitter Spaces с изпълнителния директор на Ford Джим Фарли.

От своя страна Фарли заяви, че компанията му харесва сигурността на тези устройства и техния софтуер, „лекотата на използване на конектора и неговата надеждност“. „Tesla минава през гарата като шинкансен (високоскоростен японски влак – бел. ред.) със скорост от 300 км в час. Научаваме много от тях“, изтъква Фарли.

Tesla разполага със 17 711 устройства Supercharger в САЩ, което е около 60% от всички зарядни устройства в страната. Те могат да осигурят за по-малко от час стотици километри пробег на даден електромобил.

В четвъртък Фарли обяви партньорството на разговора в Twitter Spaces. Събитието се проведе ден след като Twitter се срина многократно през разговора между Мъск и губернатора на Флорида Рон Десантис, като попречи на усилията на Мъск да рекламира своята социална платформа.

Разговорът между Мъск и Фарли в Twitter Spaces продължи около половин час и премина без технически проблеми.

По време на форум, организиран от Morgan Stanley същия ден, Фарли заяви, че „от гледна точка на инфраструктурата има място за известно сътрудничество между автомобилните компании, което е напълно неестествено за нас“. Според него първата стъпка е да „работим заедно по начин, който не сме пробвали, вероятно между новите електромобилни марки и традиционните концерни“. Той определи като „напълно нелепо“ това, че пред индустрията има различни видове конектори и „ние дори не можем да се споразумеем кой да използваме“.

Преди това Мъск написа в Twitter: „Мисля, че цялостната стратегия на Ford с електромобилите е умна. Електрическият F-150 (Lightning) се радва на голямо търсене“. Той също защити Ford относно загубите в бизнеса му с електрически превозни средства. „Винаги е трудно с маржове при новите линии превозни средства, особено когато има големи технологични промени“, посочи той.

Фарли заяви в четвъртък, че Ford трябва да поеме инициативата, за да достигне до нова компания като Tesla или Nio или BYD „за да работят заедно по неестествен начин като конкуренти“. „Мисля, че ще видите Ford да прави това, просто защото сме такава компания“, подчерта той.

Тази година Tesla започна да се разширява отвъд собствените си конектори и да включва конкурентния CCS стандарт в някои от своите станции в САЩ, тъй като администрацията на президента Джо Байдън е готова да предостави милиарди долари субсидии за разширяване на федералната зарядна мрежа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Tesla отваря заядните си станции и за конкурентни електромобили

Tesla се готви за първо по рода си събитие в корпоративната история на компанията

Рекорд: Tesla Model S измина 1 500 000 км

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички