Европейските автомобилни производители отчитат рекордни печалби през 2022 година


Европейските автомобилни производители отчитат рекордни печалби през 2022 година
Снимка: Mercedes-Benz

2643

Най-големите производители на автомобили в Европа отчетоха рекордно големи печалби през 2022 г. въпреки така големите продажби и проблемите с веригата на доставки и логистиката, пише Automotive News Europe.

Кумулативната нетна печалба на 6-те най-големи автомобилни компании в Европа – BMW Group, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Volkswagen Group и Volvo Car, плюс Ferrari нараства с 22% до рекордните 67,8 млрд. евро.

По-голяма част от печалбата е генерирана от първите 4 по-големина на пазарния дял компании, като от тях BMW отчита най-голяма нетна печалба – 18,6 млрд. евро, следван от Stellantis (16,8 млрд. евро), VW (15,8 млрд. евро) и Mercedes (14,8 млрд. евро).

Все пак резултатите на BMW не са изцяло сравними с другите автомобилни производители. Миналата година германската група започна да консолидира резултатите от съвместното си предприятие BMW Brilliance в Китай, след като увеличи дела си до 75% от 50%. BMW обяви, че неговият 49-процентен скок на печалбата през 2022 г. идва главно от тази консолидация.

Volvo Car, контролирана от китайския концерн Zhejiang Geely Holding, отчете нетна печалба от 17 млрд. шведски крони (1,6 млрд. евро); Ferrari записа печалба от 939 млн. евро, а Renault регистрира нетна загуба от 700 млн. евро, след като напусна руския пазар заради войната в Украйна.

Jaguar Land Rover, собственост на индийската Tata Group, не беше включен в отчета за 2022 г., тъй като фискалната му година приключва на 31 март. А цифрите от наскоро листнатата Porsche са включени в тези на Volkswagen.

По-високите продажни цени спомагат растежа

Рекордните печалби на европейските автомобилни производители се случиха, въпреки спада на международните им продажби с 2% до 22 млн. броя. Продажбите на Volvo паднаха с 12%, най-големият спад сред разглежданите компании, докато тези на Mercedes и Ferrari се увеличават.

Общите приходи растат с 15% до 834 млрд. евро, като приходите на производителите поотделно нарастват най-малко с 11%, с изключение на Renault, чиито приходи са без промяна (+0,4%) заради деконсолидацията на руските ѝ операции.

Ръстът на приходите е до голяма степен заради увеличението при продажните цени и заради фокуса върху моделите с по-висок марж.

Това помогна на общата оперативна печалба да нарасне дори повече от приходите – с 21% до 86,2 млрд. евро. Средният марж расте до 10,3% от 9,8% през 2021 г.

Дейв Пауълс, вицепрезидент в испанските марки Seat и Cupra, част от VW, заяви, че макар продажбите на марката да са спаднали с 4%, приходите са нараснали с 18%. По думите му силното представяне на марките се дължи на „увеличаването на дела на продадените автомобили на марката Cupra, на агресивната стратегия за управление на приходите, намаляването на режийните разходи и подобренията на ефективността“.

Оптимизъм за 2023 г., въпреки икономическата криза 

Според експерти добрите времена за индустрията вероятно ще продължат през първите 6 месеца на 2023 г. въпреки притесненията за европейската икономика и инфлацията. Продажбите в Европа са нараснали с 12% през февруари, 7-о поредно месечно увеличение, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители.

Според доклад на Evercore ISI Европа „избегна най-лошия сценарий в енергетиката и най-накрая може да започне да се възползва от задържаното потребителско търсене“, визирайки спад в търсенето при COVID пандемията.

От Evercore добавят, че Европа има „потенциал за 5-процентно увеличение на регистрациите тази година, с възможно още по-високо повишаване на производството (от 5 до 7%)", тъй като производителите на автомобили постепенно запълват запасите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Продажбите на Volkswagen удариха невиждано от 10 години дъно

Русия удари сериозно най-големия автомобилен производител

Руската инвазия в Украйна удари и глобалното автомобилно производство

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички