Volkswagen вдигна заплатите в Германия, но инфлацията ги изяжда


Volkswagen вдигна заплатите в Германия, но инфлацията ги изяжда
Снимка: Volkswagen

3014

Работниците на Volkswagen в Германия ще получат голям бонус преди предстоящите празници. Заплатите на 125 000 служители на германския концерн ще бъдат повишени с общо 8,5% след постигнато споразумение между компанията и най-големия профсъюз в Германия IG Metall. Увеличението на заплатите е по-малко от инфлацията, но по-голямо от това, което другите работодатели дадоха през последните седмици. Инфлацията в Германия в момента е 11,6%, пише Reuters.

Повишаването на възнагражденията ще бъде направено на две части: работниците ще получат увеличение на заплатите с 5,2% от юни 2023 г. и още едно увеличение от 3,3% от май 2024 г., както и еднократна нетна премия от 3000 евро, за да се компенсира растящата инфлация. Бонусът ще бъде преведен на два транша - 1500 евро в началото на следващата година и още толкова в началото на 2024 г. Стажантите ще получат по 550 евро на година (общо 1100 евро) през 2023 г. и 2024 г.

Синдикатите искат високи заплати, бизнесът се оплаква от разходите

Синдикатите в Германия и Европа настояват за по-високо заплащане, за да облекчат работниците от рекордната инфлация, но работодателите се съпротивляват, като се позовават на нарастващите разходи за материали и енергия. Lufthansa вдига два пъти заплатите на служителите си

В Италия профсъюзите, представляващи работниците в автомобилните производители, включително Stellantis и Iveco, поискаха увеличение на заплатите с 8,4%, което компаниите определиха като "тежко".

Производителят на камионите на Mercedes - Daimler Truck съобщи по-рано този месец, че синдикатите са поискали увеличение от 8%, но други в индустрията предлагат 6-6,5% и че ще предложи нещо по средата. Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, определи сделката с Volkswagen като "като цяло малко висока", но не вижда риск от спираловидно покачване на заплатите.

Сделката между Volkswagen и IG Metall е подобна на споразумение, сключено миналата седмица за цялата металообработваща промишленост, което засяга 3,9 милиона работници в металургичния и електрическия сектор в Германия.

"В комбинация с правителствените мерки за облекчаване като т.нар. "ценови спирачки" на електроенергията и на природния газ, както и допълнителни еднократни плащания от държавата, резултатът е цялостен пакет, който ограничава въздействието на инфлацията", твърди в изявление преговарящият от страна на IG Metall Торстен Грьогер.

IG Metall, който е най-големият профсъюз в Германия, първоначално поиска 8% увеличение на заплатите в рамките на 12 месеца за работниците в 6 германски завода на VW, както и в други подразделения на коцерна, сред които и това за финансови услуги.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Катастрофира ли автоиндустрията във високата инфлация?

Volkswagen вече строи първата си гигафабрика за батерии в Европа

Volkswagen минава на въглища, за да се спаси от спиране на газа

Автомобилен гигант дава по 6 заплати на работниците си в Русия, ако напуснат

Airbus дава по 1500 евро бонус на 120 000 свои служители

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички