Завод "Арсенал" удължи принудителния отпуск на 7000 работници


Завод "Арсенал" удължи принудителния отпуск на 7000 работници
Снимка: БГНЕС

8767

Оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък удължи принудителния отпуск на своите работници и служители от 14 февруари до 4 март. Това става ясно от съобщение на сайта на предприятието.

Работещите в предприятието над 7000 души са разпуснати от 17 януари – по-голямата част от тях бяха задължени да използват платен или неплатен отпуск в последния месец, но все пак част от персонала остана да изпълнява наличните поръчки.

Като причина за решението се посочва "продължаващата пандемична обстановка и произтичащите от това затруднения за организация на нормален производствен процес". Не се предвиждат съкращения. Работниците ще получат ваучерите си за храна в размер на 80 лева и в периода на отпуската, уточняват предприятието.

Това е вторият принудителен отпуск в оръжения завод от началото на 2022 г. и общо трети, откак започна пандемията. Миналия месец стана ясно, че "Арсенал" временно спира работа от 17 януари до 11 февруари, а работещите бяха пратени у дома. Като причини за затварянето на завода бяха посочени поскъпването на енергията и суровините (вкл. и металите), както и нарастващите случаи на силнозаразния вариант "Омикрон" на коронавируса.

Недоволство

Няколко дни след разпускането работници на предприятието излязоха на протест пред Община Стара Загора, настоявайки да им бъде възстановен служебния транспорт до работното място. Притеснението им е, че ще бъдат принудени сами да си осигуряват придвижването до Казанлък и завода в Мъглиж.

През пролетта на 2020 г. стана ясно, че оръжейната фабрика ще съкрати 2000 души заради спад на поръчките и забавяне на доставките на суровини. Кризисни мерки: Военният завод "Арсенал" съкращава 2000 работници

Въпреки съкращанията, предприятието остава най-големият работодател в Старозагорска област.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Оръжейните заводи "Арсенал" отново ще работят

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички