Активи за още 100 млрд. евро напуснаха Острова след Brexit


Активи за още 100 млрд. евро напуснаха Острова след Brexit
Снимка: iStock

2717

Ирландски финансови активи на стойност над 100 милиарда евро са напуснали Лондонските борси в посока Европейския съюз в резултат на Brexit при последната корекция на пазарите, съобщава Reuters.

Паневропейската борса Euronext, която управлява Ирландската фондова борса (Irish stock exchange), съобщи, че от 15 март е приключила миграцията на сетълмент на ценни книжа на 50 ирландски компании от базирания в Лондон централен депозитар Crest към депозитара Euroclear Bank в Брюксел.

Сетълментът на ценни книжа на ЕС трябва да се извършва в централен депозитар на ценни книжа в рамките на блока, напомня Reuters.

Въпреки че трансферът няма непосредствено отражение върху работните места и данъчните приходи във Великобритания, това е допълнителен знак за това как британската индустрия за финансови услуги се откъсва от ЕС. Brexit струва около 7000 работни места на финансовия сектор на Острова

Европейският съюз беше предоставил временно разрешение на британския депозитар Crest да продължи да осъществява сетълмента на ирландски ценни книжа в Лондон, докато приключи процеса на миграцията. Трябва да се има предвид, че Crest е част от базираната в Брюксел Euroclear.

Миграцията следва преместването на търговията на акции и деривати в евро от Лондон към единния блок, като сега в Брюксел се осъществява клиринга на деривати. "Миграцията на едро на сетълмента на ценни книжа от един централен депозитар към друг е безпрецедентна", каза Дарил Бърн, главен изпълнителен директор на Euronext в Дъблин.

"Сега имаме дългосрочна сигурност относно търговската инфраструктура за ирландския пазар след Брекзит, което гарантира, че Ирландия ще остане привлекателна юрисдикция за листваните компании и участниците на пазара през следващите години", каза още Бърн.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички