Българската Алтерко дебютира на борсата във Франкфурт


Българската Алтерко дебютира на борсата във Франкфурт
Снимка: Deutsche Börse AG / Martin Joppen

4404

Българската компания Алтерко АД вече официално се търгува на най-голямата фондова борса в ЕС – във Франкфурт, съобщават от технологичната компания.

Първият ден на борсовата търговия на германската борса стартира при голям интерес – началната цена на акциите на дружеството беше определена на 14.50 евро и само за първите два часа от отварянето на пазара цената на акцията се качи с над +6%. В момента пазарната капитализация на Алтерко се оценява на 277.2 млн. евро, което я превръща в третата най-голямата компания в индекса SOFIX.

Технологичната компания търгува на регулирания пазар на Българската фондова борса (БФБ) от 2016 г. насам. Оттогава цената на акциите на дружеството се е повишила с над 1100%. На база на публикувани прогнози компанията очаква приходи от 27,8 млн. евро за 2021 г. и 41,8 млн. евро за 2022 г.

Алтерко АД е първата и единствена българска компания с директен двоен листинг на чужд регулиран пазар, който позволява акции да се купуват в София и да се продават във Франкфурт и обратно в рамките на същия, като по този начин се прави арбитраж между двата пазара.

"Франкфуртската фондова борса е най-големият капиталов пазар в ЕС. Щастливи сме, че в резултат на усилията на Експат Капитал като консултант по листинга и Алтерко компанията получи достъп чрез Франкфурт до инвеститори от цял свят, което гарантира значително по-добри перспективи за привличане на капитали за развитие в средносрочен план. Алтерко АД е една от най-перспективните и динамично развиващи се технологични компании в България, която създава иновации чрез проектиране, производство и разпространение на висококачествени IoT решения и продукти", посочват от Експат Капитал.

Процесът на регистрация за търговия на официалния пазар във Франкфурт включва установяване на много взаимоотношения с важни нови партньори, регистрация на акциите за съхранение и сетълмент в международни депозитари и преминаване през дю дилиджънс процедурите на организации като Clearstream Banking и Deutsche Boerse. Радваме се, че успяхме да извървим заедно с екипа на Алтерко целия този път и благодарим за доверието на компанията към нашата доказана инфраструктура, опит и експертиза за подобни проекти, добавят от борсовия посредник.

Германия е център на експанзията на Алтерко в Европа

Със своите интелигентни сензори от продуктовата линия Shelly, компанията се развива динамично и разширява дейността си в цяла Европа. Марката Shelly е особено популярна в Германия, където Алтерко вече генерира значителна част от продажбите си. Решението за вторично листване в Prime Standard на Франкфуртската фондова борса подчертава значението на Германия като ключов пазар за продажби на IoT решения за интелигентен дом и формира основата на глобалната стратегия за растеж на дружеството.

За тази цел компанията допълнително разшири и подобри своите структури. В лицето на Волфганг Кирш, който преди това е бил главен оперативен директор в MediaMarktSaturn, Алтерко вече успя да спечели доказан експерт от сектора на потребителската електроника. Като главен изпълнителен директор на новоучредяващата се Allterco Europe GmbH, той ще отговаря за развитието на компанията на нови пазари, както и в Мюнхен. Грегор Бийлер ще поеме поста председател на Консултативния съвет на компанията. Като главен изпълнителен директор в Европа, Бийлер е отговарял за състоянието на Aparavi и също така е натрупал ценен опит на ръководни позиции в Logitech, PayPal и Microsoft.

Динамично развитие на пазара за IoT и умен дом

"Листването на Франкфуртската фондова борса е важен етап за Алтерко. Двойното листване в Prime Standard – сегмента с най-висока прозрачност – ни дава достъп до допълнителни групи инвеститори, повишава видимостта на компанията на капиталовите пазари и подобрява ликвидността на нейните акции. По този начин изграждаме силна база за постигане на амбициозните ни цели и за това да продължим по стратегическия си път към печеливш и устойчив растеж. С нашите продукти подпомагаме развитието на динамично развиващия се пазар за интелигентен дом и IoT решения, като в същото време допринасяме за намаляване на емисиите на CO2. Ето защо, като следваща стъпка, искаме да създадем глобална маркетингова и търговска структура, която по никакъв начин не отстъпва на високото качество на нашите технически решения. Смятаме, че това е ключово за оползотворяването на пълния ни пазарен потенциал и утвърждаването на Shelly като една от водещите марки за устройства за интелигентен дом.", коментира Волфганг Кирш, главен изпълнителен директор на Allterco Europe GmbH (в процес на регистрация).

Shelly вече е една от най-бързоразвиващите се европейски марки продукти за интелигентен дом и домашна автоматизация. Рецептата за успех на бранда се гради на продуктова стратегия, която е тясно ориентирана към нуждите на потребителите. Около марката се е изградила уникална общност от фенове и поддръжници – над 35 000 активни членове във форумите за поддръжка само в Германия. Продуктите на Shelly работят с всички често срещани платформи от производители като Google, Apple или Amazon.

"Нашите компоненти могат да бъдат свободно програмирани. Ние също така не задължаваме потребителите ни да използват клауд системата или да купуват конкретна система за управление. Вместо това разработваме продукти, които са възможно най-гъвкави и отворени за употреба – това ни отличава от другите компании в сектора", обяснява Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Групата и ръководител "Развитие" в Алтерко.

"Ние следваме идеята, че устройствата ни трябва да служат на хората, а не да усложняват допълнително ежедневието им. С вторичната регистрация на фондовата борса във Франкфурт искаме да подчертаем нашите амбиции в Европа и да създадем най-добрите условия за по-нататъшното ни разширяване. Заради вече установеното ни присъствие и съществуващата подкрепа на немския пазар, ние съзнателно се спряхме точно на Франкфуртската фондова борса", пояснява той.

Експат Капитал свързва България и света

Експат Капитал продължава мисията си за отваряне на българския капиталов пазар към света и за осигуряване на достъп до международните пазари и на други качествени български компании. През 2022 г. очакваме с наше участие и други български компании да бъдат листнати за търговия във Франкфурт. Компании, които имат интерес и желаят да разберат повече за възможността да се търгува във Франкфурт или Лондон, могат да се свържат с екипа на Експат за повече информация.

Експат Асет Мениджмънт е първият български емитент на Франкфурт – с 11-те борсово търгувани фонда, управлявани от дружеството, които са листнати на борсата в Германия от 2018 г. Борсово търгуваните фондове на Експат дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти. Фондовете пасивно следват движението на основни индекси на акции от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, България, Гърция. Всички те се търгуват едновременно в София и Франкфурт, като част от тях са листнати също и в Лондон и Любляна.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички