Цената на петрола спря възходящия си ход, щатският долар с леко отстъпление


Цената на петрола спря възходящия си ход, щатският долар с леко отстъпление
Снимка: iStock

2111

Цените на петрола спряха възходящия си ход във вторник след като нараснаха с над 4% през предходната сесия. Инвеститорите продължават да следят за потенциални прекъсвания на доставките на фона на военните сблъсъци между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас.

Петролът сорт Брент поевтиня с 30 цента или 0.3% до 87.85 долара за барел към 6:30 българско време, докато щатският лек суров петрол WTI отстъпи с 31 цента или 0.4% до 86.07 долара за барел.

И двата референтни сорта петрол вчера поскъпнаха с над 3.50 долара, тъй като ескалацията повдига страхове, че конфликтът може да се разпространи отвъд Газа в региони, богати на петрол. В събота Хамас реализира най-голямото си нападение срещу Израл от десетилетия насам, като боевете продължиха през нощта в понеделник, когато Израел отвърна с вълна от въздушни удари по Газа, пише Reuters.

„Все още има много несигурност на пазарите след атаките в Израел през уикенда“, казват анализатори от ING във вторник, добавяйки, че петролните пазари сега оценяват рисковата премия.

„Ако докладите за намесата на Иран се окажат верни, това ще даде още един тласък на цените, тъй като бихме очаквали да видим САЩ да прилагат по-стриктно петролните санкции срещу Иран. Това допълнително би стегнало и без това затегнатия пазар“, добавят анализаторите на ING .

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

Въпреки че Израел произвежда много малко суров петрол, пазарите се притесняват, че ако конфликтът ескалира, това може да навреди на доставките в Близкия изток и да влоши очаквания дефицит за останалата част от годината.

Израелското пристанище Ашкелон и петролният му терминал са затворени след конфликта, посочват източници пред Reuters в понеделник.

Иран е съучастник, въпреки че САЩ нямат разузнавателна информация или доказателства, които да сочат прякото участие на Иран в атаките, заяви говорител на Белия дом в понеделник.

„Ако САЩ намерят доказателства, пряко замесващи в Иран, тогава незабавното намаляване на износа на петрол от Иран става реалност“, казва Вивек Дхар, енергиен анализатор в CBA.

„Продължаваме да вярваме, че петролът Брент в крайна сметка ще се стабилизира между 90-100 за барел през четвъртото тримесечие на 2023 г.“, казва Дхар, добавяйки, че конфликтът между Палестина и Израел повишава риска фючърсите на Брент да се проследят до 100 долара за барел и повече.

Като по-положителен знак за доставките идва напредването в преговорите между Венецуела и САЩ , които биха могли да осигурят облекчаване на санкциите срещу Каракас, като позволят на поне една допълнителна чуждестранна петролна компания да взема венецуелски суров петрол при определени условия.

Леко отстъпление за щатския долар

Щатският долар записа леко отслабване по време на ранната търговия в Азия във вторник на фона на очакванията за лихвените проценти в САЩ и спада на доходността по държавните облигации, тъй като инвеститорите забелязаха лека мрачна промяна в тона на служителите на Федералния резерв, пише Reuters.

Японската йена отбеляза лек ръст, тъй като насилието в Близкия изток подкрепи закупуването на активи убежище, като последно се търгуваше стабилно при курс от 148.34 за долар. Швейцарският франк също се повиши до 0.9045 за долар.

Еврото се повиши с 0.1% в ранната търговия в Азия до 1.0580 долара. Израелският шекел се стабилизира на 3.95 за долар, малко над почти осемгодишно дъно, след като централната банка на Израел обеща продажба на чуждестранна валута на стойност 30 милиарда долара.

Инвеститорите се подготвят за по-дълъг конфликт, след като нападение през уикенда от палестински екстремисти и отмъщението на Израел взеха повече от 1500 живота.

Коментари на двама служители на Фед обаче промениха настроението и прогнозите за лихвените проценти в САЩ за една нощ, след като отбелязаха, че неотдавнашното разпродажба на облигации може да отхвърли необходимостта от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти.

„Ако дългосрочните лихвени проценти останат повишени поради по-високите срочни премии, може да има по-малка нужда от повишаване на лихвения процент на Фед“, посочи президентът на Фед на Далас Лори Логан – забележителна промяна от предишната ястребова реторика.

Заместник-председателят на Фед Филип Джеферсън заяви, че централната банка ще трябва да "процедира внимателно" предвид скорошното покачване на доходността. Ценообразуването, свързано с фючърси за шанса за ново повишение на Фед тази година, падна от над 40% миналата седмица до около 26% в понеделник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения

ОПЕК повиши прогнозите за световното търсене на петрол през следващите десетилетия

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички