Цените на петрола рязко поеха в нова посока на фона на решението на Фед за лихвите


Цените на петрола рязко поеха в нова посока на фона на решението на Фед за лихвите
Снимка: iStock

13319

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през септември, въпреки че цените бяха ограничено на фона на по-високите запаси в САЩ и плана на ОПЕК+ за увеличаване на предлагането, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 31 цента, или 0,40%, до 78,72 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate – с 41 цента, или 0,55%, до 74,48 долара за барел.

Според анкетата на Reuters за периода 31 май – 5 юни почти 2/3 от икономистите вече предвиждат намаляване на лихвените проценти в САЩ през септември. Очаква се това да стимулира икономическата активност и да увеличи търсенето на петрол.

Снимка: iStock

Въпреки това пътят на Фед по отношение на лихвените проценти далеч не е предрешен, тъй като активността в сектора на услугите в САЩ, който формира по-голямата част от икономическото производство на страната, се върна към растеж през май след свиване през предходния месец. Това потенциално би могло да отслаби аргументите за облекчаване на паричната политика.

В четвъртък петролните бенчмаркове още се насочват към седмичен спад от около 4% заради последното решение за доставки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ. В неделя групата се договари да удължи повечето от съкращенията на добива на петрол до 2025 г., но остави възможност доброволните съкращения от осем държави членки да бъдат прекратени постепенно, като се започне от октомври.

„Вярваме, че ходът на ОПЕК+ за оттегляне на 2,2 млн. барела на ден през последното тримесечие на 2024 г. ще увеличи допълнително натиска върху референтните цени“, заяви Емрил Джамил, старши анализатор в LSEG Oil Research.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 1,2 млн. барела през седмицата до 31 май, спрямо прогнозите на анализаторите за намаление от 2,3 млн. барела, сочат данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола близо до 4-месечно дъно на фона на плана на ОПЕК+ за доставките 

Очакванията за ръст на добива по-късно през 2024 г. удариха цените на петрола

След решението на ОПЕК+: Цените на петрола поеха в изненадваща посока

Цените на петрола повлияни от намерението на Фед да не бърза с намаление на лихвите

Цените на петрола обърнаха курса преди данните за запасите в САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички