Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите


Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите
Снимка: iStock

1273

Цените на петрола се понижават в петък, след като един от представителите на Фед заяви, че намаляването на лихвените проценти трябва да се отложи с поне още 2 месеца, но признаците на стабилно търсене и опасенията за доставките могат да повишат цените през следващите дни, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 73 цента, или 0,88%, до 81,97 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижава с 79 цента, или 1%, по-ниски до 78,82 долара.

Централните банкери на Федералния резерв на САЩ трябва да отложат намаляването на лихвените проценти с поне още няколко месеца, за да видят дали скорошно ускорение на инфлацията сигнализира за забавяне на напредъка към ценова стабилност или е просто неравност по пътя, заяви членът на борда на управителите на Фед Кристофър Уолър в четвъртък.

По-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време забавят икономически растеж, което може да ограничи търсенето на петрол в страната с най-голямо потребление в света. Но някои анализатори казват, че търсенето остава до голяма степен стабилно, дори и в САЩ.

Снимка: iStock

Анализатори от ANZ Research заявиха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с по-слаб от очаквания темп миналата седмица, докато текущите по-ниски нива на работа в рафинериите може да са причина за натрупването на запаси следващите седмици.

Индикатори на JPMorgan показват ръст на търсенето на петрол с 1,7 млн. барела дневно на месечна база до 21 февруари, заявиха анализатори в бележка от петък.

„За сравнение миналата седмица то се увеличи с 1,6 млн. барела дневно, вероятно благодарение на засиленото търсене на пътувания в Китай и Европа“, казаха анализаторите.

И двата бенчмарка изтриха част от ръстовете си в четвъртък след коментарите на Уолър.

Снимка: iStock

Федералният резерв САЩ поддържа лихвения си процент стабилен в диапазона от 5,25%-5,5% от миналия юли, а протоколите от срещата му миналия месец показват, че повечето централни банкери се опасяват от твърде бързото разхлабване на политиката.

Уолър също така отхвърли идеята, че Фед рискува да тласне икономиката към рецесия, ако чака твърде дълго, за да намали лихвите, като каза, че той и колегите му могат да си позволи да „изчакат още малко“.

Фючърсите върху петрола поскъпнаха в четвъртък, тъй като военните действия продължиха в Червено море продължават, а подкрепяните от Иран хути засилиха атаките близо до Йемен.

Военният кабинет на израелския премиер Бенямин Нетаняху одобри изпращането на делегати на преговорите за примирие, които се провеждат в Париж в петък, тъй като натискът в Близкия изток за това нарасна, твърди източник, запознат с въпроса, а същото беше потвърдено и от израелски медии.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролните цени тръгнаха нагоре заради слабия долар

Цените на петрола отново тръгнаха нагоре

Петролните цени се задържат близо до най-високото си ниво от три седмици

Петролните цени тръгнаха надолу в началото в седмицата

Цените на петрола се движат разнопосочно

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички