До какво ще доведе регулаторният натиск над борсите за криптовалути в САЩ?


До какво ще доведе регулаторният натиск над борсите за криптовалути в САЩ?
Снимка: iStock

2053

Борсовият регулатор в САЩ предприе действия срещу две от най-големите платформи за обмен на криптовалути в света Coinbase и Binance, по обвинения, че нарушават правилата за търговия с финансови инструменти. А това от своя страна поставя останалите играчи в света на виртуалните валути на тръни, тъй като скоро погледът на регулаторите може да се обърне към тях.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) посочи във вторник тази седмица, че Coinbase е търгува поне 13 криптоактива, които представляват ценни книжа и е трябвало да бъдат регистрирани. В понеделник тази седмица SEC обвини Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, че предлага 12 виртуални валути, които не са регистрирани като ценни книжа, пише Reuters.

Съдебните дела разширяват обхвата на общия брой криптовалути, които SEC изрично е идентифицирала като ценни книжа. Това повдига въпроси относно други платформи за криптовалути, които също позволяват на инвеститори от САЩ да търгуват тези токени, като Kraken, Crypto.com и Okcoin, и дали те също са в риск от действия на регулатора, коментират представители от индустрията. Някои борси навярно ще предприемат действия по премахване на въпросните токени от платформите си.

Представиха първите правила за световна регулация на криптовалутите

„Всички борси в САЩ сега трябва да са нащрек, че могат да са субект на принудителни действия, ако разрешат или са разрешили, тези токени да бъдат търгувани”, казва Джейсън Алегранте, ръководител правни въпроси и съответствие във Fireblocks, компания, предоставяща инфраструктура за дигитални активи.

Говорител на платформата за криптовалути Bitstamp посочва, че компанията приема „всички нови регулаторни развития много сериозно” и „понастоящем преглежда новата информация, която е дошла тази седмица, за да прецени какви действия да предприеме.”

Coinbase и Binance отхвърлят обвиненията на SEC и посочиха, че са готови да се защитават в съда. SEC е отказала молбата за коментар.

Въпреки че компаниите за криптовалути първончално започнаха операции в неясна и сива регулаторна среда, под ръководството на Гари Генслър SEC постоянно отстоява своята юрисдикция върху тази индустрия, посочвайки, че повечето токени отговарят на дефиницията на ценни книжа и трябва да са предмет на същите стриктни правила.

Регулаторът е завел повече от 130 крипто съдебни дела и споразумения до момента, според данни на консултантската компания Cornerstone Research и уебсайта на SEC, и в няколко от тези случаи е определил конкретни токени за ценни книжа.

Какво е биткойн халвинг и как влияе на цената на криптовалутата?

Делото срещу Coinbase и Binance от тази седмица разширява този списък, включвайки някои масово търгувани токени като Solana, Cardano и Polygon.

“Няма да се изненадаме да видим още съдебни дела от регулаторните органи на САЩ и вероятно от Министерството на правосъдието през следващите няколко седмици”, коментира Скот Фрийман, съосновател на JST Digital, компания за финансови услуги, фокусирана върху дигиталните активи.

Говорител на правосъдното министерство на САЩ е отказал молбата за коментар по темата.

Крипто компании, включително Coinbase и Binance, оспорват обхвата на SEC, посочвайки, че много токени са по-близки до стоките, като редовно призовават регулаторите да създадат ясни правила, вместо да налагат юрисдикцията си чрез действия по принудително изпълнение.

„Ние не листваме ценни книжа. За всеки актив, който листваме, нашите екипи извършват задълбочени оценки на риска и сигурността, които включват цялостен правен процес и процес на съответствие. Ние ще продължим да следим от близко този и други случай за прецедентни отсъждания”, посочва говорител на Kraken.

Gemini, Crypto.com и Okcoin не са отговорили на молбата за коментар по темата към момента на публикуване на материала.

„Унищожете крипто икономиката”

Последните случаи на заведени дела могат да се проточат с години. Например дело на SEC твърдящо, че токенът XRP на компанията Ripple представлява ценни книжа, се води вече 2 години.

Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?

Но независимо дали SEC спечели или загуби, делата изпращат силен сигнал към индустрията, че регулаторът няма да се откаже. Докато големите крипто компании могат да си позволят да водят спорове със SEC, по-малките компании подават документи за банкрут в резултат на действията на SEC, включително платформата за криптовалути Beaxy.

“Не мисля, че тази SEC под това ръководство непременно се интересува дали печелят или губят в съдилищата. Мисля, че това, в което те участват, е координирана кампания за унищожаване по същество на крипто икономиката в САЩ”, посочва Стюарт Алдероти, ръководител правни въпроси в Ripple, по време на събитието Piper Sandler Global Exchange & Fintech Conference, проведено в Ню Йорк в средата на тази седмица.

Генслър предполага от своя страна, че разтърсването на индустрията може да е нещо добро за инвеститорите.

„Не съм съгласен с мнението…че съответствието на посредника не е възможно при крипто”, казва Генслър в изявление от четвъртък, добавяйки, че все пак това „ще отнеме работа”

Според анализатори в Bernstein, приблизително 90% от търговията в крипто индустрията вече се случва извън САЩ. Изпълнителни директори посочват, че очакват борсите да продължат да се разширяват към мнеждународни региони, които имат по-благоприятни регулации.

Coinbase например е посочвала в миналото, че би обмислила преместване на глобалната си централа извън територията на САЩ.

„Предполагам, че други фирми, уплашени от преобладаващата тенденция за регулиране чрез принудително изпълнение, ще последват примера.”, казва Катрин Улър, директор на бизнес звено в Coincover, доставчик на застраховка за дигитални активи.

Биткойнът е на прага на първо месечно поевтиняване за годината

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички