Представиха първите правила за световна регулация на криптовалутите


Представиха първите правила за световна регулация на криптовалутите
Снимка: iStock

2622

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) представи първият глобален подход за регулиране на криптоактиви и дигитални пазари, взимайки си поука от миналогодишния колапс на платформата FTX – събитие, което насочи вниманието към защитата на потребителите.

Индустрията, която обикновено трябва да се съобразява единствено с проверки срещу пране на пари, призовава за глобален подход в регулацията, тъй като всяка юрисдикция прилага свои собствени правила, предава Reuters.

Предложенията идват след като крипто платформата FTX стартира процедура по банкрут през миналия ноември след ликвидна криза, която провокира намеса на регулаторите по целия свят.

Какво означава за българския финансов сектор новата регулация на криптовалутите в ЕС?

Препоръките са „повратна точка в справянето с много ясните и непосредствени рискове за защитата на инвеститорите и рисковете за целостта на пазара”, казва Жан-Пол Серве, председател на IOSCO.

Предложените стандарти покриват справянето с кофликт на интереси, пазарни манипулации, трансгранично сътрудничество между регулатори, попечителство на криптоактиви, оперативни рискове и третиране на индивидуални клиенти.

Планираните 18 предложения прилагат отдавна установени предпазни мерки от основните пазари за премахване на конфликти на интереси между различните страни на крипто транзакциите.

От IOSCO посочват, че целта е стандартите да бъдат финализирани до края на годината, като очакват нейните 130 члена по света да ги използват, за да запълнят пропуските в прилаганите правила.

Първата в света всеобхватна регулация на пазара на криптовалути получи зелена светлина от Европейския парламент

IOSCO е организация, в която членуват регулатори като Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, японската Агенция по финансови услуги, британския Орган за финансово поведение и германската BaFin. Българската Комисия по финансов надзор също членува в организацията.

Стъпката идва след като Европейският съюз финализира през този месец първата всеобхватна регулация на криптовалутите в света, поставяйки Великобритания, САЩ и други страни под натиск да представят свои собствени правила.

МВФ: Криптовалутите не трябва да са законно платежно средство

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички