Идват нови мрачни времена за британския паунд


Идват нови мрачни времена за британския паунд
Снимка: iStock

17744

Британският паунд достигна 5-месечно дъно спрямо долара във вторник сутринта в Лондон, след ден на безпокойство на финансовите пазари.

Към 9:00 часа сутринта (по Гринуич) британската валута се търгуваше на 1.3642 долара спрямо долара, отбелязвайки 5-месечно дъно. Паундът се понижи до многоседмично дъно спрямо еврото, за да се търгува на 1.1586 евро, пише Yahoo Finance. 

Натискът беше предизвикан от засилване на долара и нарастващото безпокойство от облекчаването на мерките срещу COVID-19 във Великобритания. В понеделник нощните клубове в Англия получиха право да отворят за първи път от повече от година и изискванията за носене на маски бяха облекчени.

В момент, когато новите случаи на COVID-19 във Великобритания достигнаха 50 000 на ден, а здравните власти съветват все повече хора да се самоизолират, безпокойство предизвиква и масовия недостиг на персонал и икономическото въздействие, което може да има. Германия иска забрана за влизане на британци в ЕС

Паундът бе в печеливша поредица през последните 6 месеца, следвайки добре обмислената програма за разпространение на ваксини в Обединеното кралство. Но оптимизмът относно бъдещите перспективи отслабна през последните седмици.

"Еуфорията от ваксините" - надеждата, че ваксината ще сложи край на пандемията и скоро ще се върнем към нормалното, избледнява", каза Маршал Гитлър, ръководител на инвестиционни изследвания в BDSwiss Holding.

"Напротив, връщането към нормалното може да бъде много по-далеч, отколкото хората са предполагали, особено ако проблемът продължава и през зимата, когато хората в северното полукълбо прекарват повече време на закрито и вирусът има повече шансове да се разпространи", обясни той.

По думите му валутите като "безопасно убежище" като щатския долар, швейцарския франк и японската йена са търсени, тъй като инвеститорите се стремят да защитят - вместо да растат - своето богатство.

Британската валута е слязла под 200-дневната си средна стойност и като нищо може да падне допълнително, предвижда Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор в Markets.com.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички