Инфлацията: Оптимизъм в Северна Македония, Ердоган тръгна да я бори в Турция


Инфлацията: Оптимизъм в Северна Македония, Ердоган тръгна да я бори в Турция
Снимка: iStock

2622

Инфлацията в Република Северна Македония е в низходяща тенденция и това се потвърждава от официалните данни на местната държавна статистическа служба, които показват, че от 19,8 процента през октомври 2022 г. тя е спаднала до 11,3 процента  за месец май. Това каза вицепремиерът по икономически въпроси на Република Северна Македония Фатмир Битичи в интервю за сайта "Локално.мк", предаде БГНЕС.

По думите му се очаква тази тенденция на намаляване на инфлацията да продължи до края на годината и за цялата 2023 г. тя ще бъде около 8 процента.

"От друга страна, очакванията за нарастване на заплатите са реалност, като се има предвид факта, че успяхме да създадем привлекателна икономическа среда за приток на нови местни и чуждестранни преки инвестиции, които създават много по-висока добавена стойност, това ще увеличи производителността на цялата икономика и ще доведе до реален ръст на средната заплата", коментира Битичи.

Междувременно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че турската централна банка може да повиши основния си лихвен процент в края на юни, за да спре растежа на инфлацията, въпреки че турският държавен глава многократно се е противопоставял на високите лихви, съобщи Франс прес.

"Приехме министърът на финансите (...) бързо да предприеме необходимите мерки заедно с централната банка", каза Ердоган пред журналисти, подчертавайки, че е "решен да сведе инфлацията до едноцифрено число".

Решението на централната банка се очаква на 22 юни. Според независими икономисти инфлацията е над 100 процента, а Ердоган вярва, че високите лихви благоприятстват инфлацията противно на основните икономически разбирания. Ердоган неколкократно се е позовавал на предписанията на исляма, който забранява лихварството, и твърди, че високите лихви се насърчават от чуждестранно "лоби".

ОЩЕ: Дефлация у нас за първи път от 2 години насам

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички