Какво очакват трейдърите на криптовалути през 2024 година?


Какво очакват трейдърите на криптовалути през 2024 година?
Снимка: iStock

2132

След като приключват 2023 г. с връх за годината, криптоинвеститорите ще следят лихвените проценти на централните банки и решението на регулаторните органи в САЩ относно нови биткойн продукти, за да начертаят ходовете си през следващата година.

Цените на криптовалутите се възстановиха през тази година след бурната 2022 г., в която срив на пазара и поредица скандали, в това число и фалита на FTX и обвиненията в измама срещу нейния главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд, подкопаха доверието в индустрията.

Цената на биткойна, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация и барометър на пазара, нарасна повече от 2 пъти тази година, достигайки 20-месечен връх от 42 000 долара през ноември. До петък биткойнът отчиташе най-големия си годишен ръст в процентно изражение от 2020 г. насам.

Пазарът беше подкрепен от очакванията, че охлаждащата се инфлация ще позволи на централните банки в световен мащаб да се откажат от по-нататъшни повишения на лихвите и да започнат да облекчават паричната политика през 2024 г., което да направи рисковите активи по-привлекателни. Дългоочакваният ход от щатската Комисията по ценните книжа и борси (SEC) за одобряване на спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) също даде тласък на пазара.

Тези теми, заедно с очакваното „разполовяване“ на биткойн през април – процес, който намалява предлагането на токени, ще продължат да се отразяват положително на пазара през 2024 г., казват анализатори. Някои от тях обяче предупреждават, че пазарът е малко вероятно да премине рекордните си нива от 2021 г.

„Има няколко различни фактора, които се очаква да съвпадната през 2024 г.“, казва Джеймс Бътърфил, ръководител на Изследванията в компанията за управление на активи CoinShares, най-вече по отношение на лихвения цикъл.

„Това, което спука балона при биткойн, беше повишението на лихвите, а това, което вероятно ще предизвика следващото поскъпване, ще бъде понижението им“, казва той.

Федералният резерв на САЩ остави основната си лихва без промяна на ниво от 5,25% до 5,50% в края на своето заседание на 31 октомври и 1 ноември. Анализаторите очакват преобладаващо същия резултат тази седмица.

Биткойнът поскъпна до рекордните 69 000 долара през 2021 г., благодарение на инвеститорите на дребно, които разполагаха със свободни средства в първите дни на пандемията от COVID-19 и на фона на исторически ниските лихви.

И докато краят на повишението на лихвите е положителен за рисковите активи, Андреа Филтри, ръководител Изследвания в италианската Mediobanca, отбелязва, че условията на криптопазара още са далеч от онези през 2021 г.

Ръководители във Фед дадоха индикации, че лихвите няма да падат скоро, докато силните данни за заетостта в петък предполагат, че пазарните очаквания за понижение на лихвите в началото на 2024 г. вероятно са били прибързани.

„По онова време беше лесно с лесни пари. Не съм толкова сигурен, че с падането на лихвите ще станем свидетели на същата траектория като преди“, казва Филтри.

Въодушевлението около ETF-ите

Криптоиндустрията претърпя още скандали през тази година. Binance и нейният главен изпълнителен директор Чангпенг Жао се признаха за виновни по обвинение в пране на пари в САЩ.

Пускането на биткойн ETF обаче може да помогне за легитимирането ѝ, смятат някои.

Няколко водещи финансови компании, сред които и BlackRock, са подали заявления в SEC за пускането на спот биткойн ETF-и, които, ако бъдат одобрени, може да привлекат няколко милиарда долара институционални пари към криптовалутата.

Преговорите на индустрията със SEC са напреднала фаза преди ключовия краен срок през януари, когато институцията се очаква да даде зелена светлина на някои продуктите. Това запазва оптимизма на трейдърите, въпреки че при съобщаването на новината са възможни и разпродажби.

„Цената може да премине през корекция веднага след одобрението, тъй като пазарът отичта това събитие, но в дългосрочен план биткойн ETF-ите може да причвличат няколкостотин милиарда долара годишно към пазара“, казва Юя Хасегава, анализатор на японската криптоборса bitbank.

Много наблюдатели на криптопазара също така очават следващото „разполовяване“ на биткойна, което трябва да се случи през април. Този процес цели да забави създаването на биткойни, чието предлагане е ограничено до 21 млн. жетона, като 19 млн. вече са създадени.

Биткойнът поскъпна при предишните три разполовявания, последното от които беше през 2020 г. Предвид различните пазарни условия обаче, не е ясно дали предстоящото ще предизвика скок и този път, казва Бътърфил от CoinShares.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Биткойнът поскъпна сериозно, пак е на нивата от април 2022 г

Биткойнът продължава да расте, премина нова граница

Цената на биткойн скочи до най-високото си ниво от средата на миналата година

Защо биткойн е фундаментално различен от другите криптовалути

Биткойн скочи до над 30 000 долара

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички