Криптовалутите покориха нов връх


Криптовалутите покориха нов връх
Снимка: iStock

2577

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна рекорд за всички времена от 2 трилиона долара в понеделник, според данни на анализаторите от CoinGecko и Blockfolio, тъй като печалбите през последните няколко месеца привлякоха търсене както от институционални, така и от инвеститори на дребно. Към средата на вчерашния следобед общата капитализация на криптопазара беше 2,02 трлн. долара.

Растежът беше воден от Bitcoin, който успя да задържи пазарна капитализация от 1 трилион долара в продължение на една седмица. За последно Bitcoin се повиши с 1,4% до 59 045 долара. Откакто достигна историческия си връх от над 61 000 долара в средата на март, най-голямата криптовалута се търгуваше в относително тесен диапазон, припомня Reuters.

Според анализатори, докато Bitcoin се задържа над 53 000 долара, той ще запази пазарната си капитализация от 1 трилион долара. Втората най-голяма криптовалута по пазарна стойност – Ethereum нарасна с 1,3% до 2103 долара. В понеделник пазарната ѝ оценка беше 244 млрд. долара. Миналия петък Ethereum достигна рекордните 2145 долара.

Криптопазарът вече не е само Bitcoin

Инвеститорите вече не се интересуват само от двете най-големи криптовалути. "Тъй като индустрията продължава да узрява, очакваме повече приложения, базирани на блокчейн, да се използват в света, а едновременно с това, нарастване на интереса около други алтернативни активи, тъй като те стават по-готови за пазара", обяснява Паоло Ардоино, главен технологичен директор в криптоборсата Bitfinex.

Според експерти фактът, че Bitcoin задържа пазарната капитализация от 1 трилион долара за една седмица, е силен вот на доверие за него и за криптовалутите като цяло.

Активността по веригата продължава да засилва стабилната позиция на Bitcoin, като над 10% от търгуваните активи са в тази криптовалута, а постоянното сключване на сделки го държи над прага от 1 трилион долара.

Публично търгуваният фонд Grayscale Bitcoin Trust, на стойност 35 млрд. долара, който притежава биткойни, обеща да продължи трансформацията си в борсов фонд. Времето за преминаването му ще зависи от регулаторната среда.

Bitcoin поскъпна с над 100% тази година, докато ethereum е спечелил близо 190%. И двете са значително по-добри от традиционните класове активи, подсилени от навлизането на основните компании и големите инвеститори в света на криптовалутите, сред които са Tesla и BNY Mellon.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички